niedziela, 21 lipca 2013

Gofry z cukrem pudrem

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1,75 szklanki mleka,
  • 2 żółtka,
  • 2 białka,
  • 3 łyżki oleju lub stopionego masła,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • cukier puder.
Przygotowanie:
 
     Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy cukier biały i waniliowy. Następnie dodajemy żółtka i olej. Miksujemy, dolewając powoli mleko. Odstawiamy ciasto na godzinę. Kolejno dodajemy ubite na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i mieszamy delikatnie. Taką masę wylewamy na rozgrzane płyty gofrownicy. Gofry pieczemy, aż do zarumieniania. Wyciągamy je przy pomocy wykałaczki, nadziewamy  i wyciągamy. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.


   Gofry zrobiłam za pomocą urządzenia  Unold Multi 3 w 1 . Wielkim plusem tego urządzenia są wymienne płyty - jedno urządzenia, a robi za trzy różne :) Wiele osób pewnie narzeka na brak miejsca w kuchni i szuka właśnie takich rozwiązań by jednym urządzeniem zastąpić kilka :) Gofry bardzo ładnie się upiekły i wyszły bardzo smaczne. Kolejnym plusem jest nieprzywierająca płyta. Po zdjęciu gofrów płytę można przetrzeć tylko wilgotną szmatką i wygląda jak nowa (zobaczcie niżej na zdjęciach, nic nie przywarło do płyty). Płyty bardzo szybko i łatwo można wymienić, więc za pomocą tego urządzenia zrobimy na grillu pyszny obiadek i później pyszne gofry na deser :)







5 komentarzy:

  1. O rany..ale smaka narobiłaś...dawno nie jadłam gofrów..

    OdpowiedzUsuń
  2. pycha:) szkoda, że nie mam gofrownicy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki już nie jadłam gofra aż mi przyszła ochota :-)

    OdpowiedzUsuń