- 1,5 szklanki mąki,
- 1,75 szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 2 białka,
- 3 łyżki oleju lub stopionego masła,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- cukier puder.
Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli. Dodajemy cukier biały i waniliowy. Następnie dodajemy żółtka i
olej. Miksujemy, dolewając powoli mleko. Odstawiamy ciasto na godzinę.
Kolejno dodajemy ubite na sztywno białka. Dodajemy je do ciasta i
mieszamy delikatnie. Taką masę wylewamy na rozgrzane płyty gofrownicy.
Gofry pieczemy, aż do zarumieniania. Wyciągamy je przy pomocy
wykałaczki, nadziewamy i wyciągamy. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem.
Gofry zrobiłam za pomocą urządzenia Unold Multi 3 w 1 . Wielkim plusem tego urządzenia są wymienne płyty - jedno urządzenia, a robi za trzy różne :) Wiele osób pewnie narzeka na brak miejsca w kuchni i szuka właśnie takich rozwiązań by jednym urządzeniem zastąpić kilka :) Gofry bardzo ładnie się upiekły i wyszły bardzo smaczne. Kolejnym plusem jest nieprzywierająca płyta. Po zdjęciu gofrów płytę można przetrzeć tylko wilgotną szmatką i wygląda jak nowa (zobaczcie niżej na zdjęciach, nic nie przywarło do płyty). Płyty bardzo szybko i łatwo można wymienić, więc za pomocą tego urządzenia zrobimy na grillu pyszny obiadek i później pyszne gofry na deser :)
prześliczne są!
OdpowiedzUsuńO rany..ale smaka narobiłaś...dawno nie jadłam gofrów..
OdpowiedzUsuńpycha:) szkoda, że nie mam gofrownicy.
OdpowiedzUsuńale mam na takie smaka:D
OdpowiedzUsuńWieki już nie jadłam gofra aż mi przyszła ochota :-)
OdpowiedzUsuń