Składniki:
- 4 duże cukinie,
- 2 czerwone papryki,
- 2 żółte papryki,
- 2 cebule,
- 300 ml przecieru z pomidorów,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw w młynku,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- sól morska w młynku,
- pieprz czarny w młynku.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy
pokrojoną w kostkę paprykę i przykrywamy patelnię pokrywką, by ładnie
nam się dusiło. W tym czasie kroimy cukinie (ze skórką) w kostkę. Gdy
cukinie mamy już pokrojone, przekładamy cebulkę z papryką do garnka i
dodajmy cukinię, gotujemy pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszamy. Na koniec wlewamy przecier pomidorowy i
przyprawiamy. Dusimy jeszcze ok. 30 minut. Gorące leczo przekładamy do
wyparzonych wcześniej i suchych słoików. Zakręcamy mocno i stawiamy
słoik do góry dnem. W celu lepszej pasteryzacji na drugi dzień gotujemy
jeszcze słoiczki przez ok. 20 minut w garnku wyłożonym ściereczką .
wspaniałe zapasy, zazdroszczę:)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam leczo, wlasnie planuje sobie zrobic w kitrys dzien tutaj ; d
OdpowiedzUsuńNie pomyślałam, żeby zrobić na zimę. W sumie dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńtakie jest najlepsze:) też robię leczo do słoików:)
OdpowiedzUsuńPyszne jest to lecho, za rok też będę robić z Twojego przepisu :) Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńDroga Koleżanko, czy nie zdarzyło ci się (albo komuś z komentujących) ze takie leczo sfermentowało w słoikach? Ja zrobiłam ostatnio taki bigos z cukinii wg podobnego przepisu i niestety całość sfermentowała po 2 tygodniach. Do wyrzucenia. I nie wiem co poszło nie tak. Pasteryzowałam w piekarniku tak jak inne przetwory dość długo. Czy używasz dużo oleju? Czy może trzeba nalać na powierzchnię w słoiku trochę oleju? Bardzo chcę uniknąć używania octu bo go nie znoszę. Poradźcie co zrobić żeby uniknąć takiej wpadki jak ostatnio?
OdpowiedzUsuńRenia
Moje leczo było ok, może Twoje słoiki zbyt dobrze "się nie zamknęły" i dlatego sfermentowały. Spróbuj nalać troszkę oleju na wierzch leczo w słoikach i dopiero zakręć oraz dla pewności 2 razy pasteryzować (2 dni).
Usuńaby bigos nie sfermentował, należy go gotować trzykrotnie. dzień po dniu. Pierwszego dnia 20 minut, kolejne dni wystarczy po 15 minut od zagotowania. Robię tak od lat i jeszcze nigdy żaden słoik nie sfermentowałi nie otworzył się.
Usuń