piątek, 2 sierpnia 2013

Placki z cukinii

Składniki:

  • 2 duże cukinie,
  • 2 łyżki koperku,
  • 0,5 szklanki maki,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli morskiej w młynku Kamis,
  • szczypta pieprzu czarnego w młynku Kamis.
  • sos: 400 ml jogurtu greckiego,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku.
Przygotowanie:
 
    Cukinie wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy cukinie od nadmiaru soku. Dodajemy posiekany koperek. Wbijamy do niej jajka, dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jeśli za gęste to dodajemy odrobinę wody. Na rozgrzanym tłuszcz wylewamy niewielką ilość ciasta, rozprowadzamy łyżką. Smażymy z każdej strony po 2 minutki. sos: Do jogurtu greckiego wyciskamy czosnek i dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na godzinkę, aby składniki się przegryzły. Podajemy z sosem czosnkowym.

3 komentarze:

  1. Kocham cukiniowe placuszki! ;) Mmm :) buziaki, zapraszam do mnie w wolnej chwili ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekę ostatnio namiętnie, bo kochamy!

    OdpowiedzUsuń