- 2 duże cukinie,
- 2 łyżki koperku,
- 0,5 szklanki maki,
- 2 jajka,
- szczypta soli morskiej w młynku Kamis,
- szczypta pieprzu czarnego w młynku Kamis.
- sos: 400 ml jogurtu greckiego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka posiekanego koperku.
Cukinie wraz ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy
cukinie od nadmiaru soku. Dodajemy posiekany koperek. Wbijamy do niej
jajka, dodajemy przesianą mąkę oraz przyprawy. Całość mieszamy. Jeśli
ciasto jest za rzadkie dodajemy mąkę, a jeśli za gęste to dodajemy
odrobinę wody. Na rozgrzanym tłuszcz wylewamy niewielką ilość ciasta,
rozprowadzamy łyżką. Smażymy z każdej strony po 2 minutki. sos: Do
jogurtu greckiego wyciskamy czosnek i dodajemy posiekany koperek.
Odstawiamy na godzinkę, aby składniki się przegryzły. Podajemy z sosem
czosnkowym.
Kocham cukiniowe placuszki! ;) Mmm :) buziaki, zapraszam do mnie w wolnej chwili ;)
OdpowiedzUsuńpiekę ostatnio namiętnie, bo kochamy!
OdpowiedzUsuń