czwartek, 21 listopada 2013

Sernik z mango



SKŁADNIKI:



Spód:
  • 3/4 szklanki migdałów blanszowanych (całe migdały, bez skórki)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
Masa:
  • 1/2 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 4 jajka
  • 1/2 laski wanilii
  • zmiksowany miąższ z 1 mango

Przygotowanie:



 Spód:   Migdały prażymy na suchej patelni. Następnie rozpuszczamy na patelni cukier trzcinowy i mieszamy go z migdałami. Po wystudzeniu przekładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem na mniejsze kawałki. Takimi migdałami wykładamy spód tortownicy o średnicy 18 cm.

Masa:   Ser mieszamy z musem z mango, cukrem, budyniem i wanilią. Następnie dodajemy po jednym jajku i delikatnie mieszamy mikserem, ale nie za długo. Przelewamy masę do tortownicy. Sernik pieczemy przez godzinę w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia.




Przepis na ten sernik znalazłam na blogu White Plate.



7 komentarzy:

  1. ależ bosko wygląda:) niesamowicie wyrósł:) pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. z mango jeszcze nie jadłam , chętnie wypróbuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj sernik, mango, kocham i to i to :) Pozdrawiam i zapraszam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ wysoki! Pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie, może głupie - ale nigdy nie dodawałam budyniu do sernika - czy ten budyń to w proszku, czy już gotowy, z mlekiem? Bo uwielbiam mango i też bardzo chcę taki zrobić...

    OdpowiedzUsuń