poniedziałek, 11 listopada 2013

Zapiekanka z ziemniakami




Składniki:




  • ok.6 ziemniaków, 
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 300 ml kremówki,
  • 2 żółtka,
  • 100 g żółtego sera,
  • 0,5 łyżeczki czosnku,
  • 2 łyżeczki bazylii, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • sól, 
  • pieprz.
Przygotowanie:


   Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy połowę ziemniaków. Posypujemy je czosnkiem, solą i bazylią. Na jednej patelni podsmażamy mięso mielone z cebulką- przyprawiamy solą i pieprzem, a na drugiej pieczarki.Układamy połowę mięsa i połowę pieczarek na ziemniakach. Następnie układamy drugą warstwę z ziemniaków, mięsa i pieczarek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z żółtkami i przyprawami. Wierzch zapiekanki posypujemy startym żółtym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekamy ok. 40 minut.

6 komentarzy: