niedziela, 26 stycznia 2014

Bigos

Składniki:

2 kg kiszonej kapusty,
0,5 kg mięsa gulaszowego,
300 g boczku surowego wędzonego,
300 g kiełbasy,
1 cebula,
2 łyżki oleju,
1 garść suszonych grzybów,
1 łyżka przecieru pomidorowego,
majeranek,
ziele angielskie,
liście laurowe,
pieprz czarny.




Przygotowanie:


    Kapustę kiszoną płuczemy trzy razy. Przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą do wysokości kapusty i gotujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni podsmażamy pokrojone mięsa w kostkę i dodajemy do kapusty. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę i przekładamy do garnka z bigosem. W rondelku gotujemy ok. 5 minut grzyby i przelewamy je wraz z wodą do naszego dania. Bigos gotujemy ok. 3 godzin na małym ogniu, co jakiś czas mieszamy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i majeranek.

4 komentarze:

  1. wyśmienite zimowe danie:) uwiebiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przecierowi pomidorowemu mówię NIE!!! Tylko z samej kiszonej kapusty, wędzonego boczku, kiełbasy zwyczajnej i mięsa z szynki. Oczywiście do tego przyprawy. Kapusty nie płuczę, a dobrze wyciskam i kroję drobno. Bigos musi mieć swój kwasek. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy robi inaczej ;) niektórzy dodają jeszcze śliwkę suszoną lub powidła do smaku.

      Usuń