Składniki:
- 250 g sera twarogowego półtłustego,
- niecałe 2 szklanki mąki,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 30 g roztopionego masła,
- 1/4 szklanki cukru,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 15 ml spirytusu,
- olej- do smażenia.
Przygotowanie:
Ser twarogowy przeciskamy dwukrotnie przez praskę. Dodajemy jajko, żółtko, jogurt, cukier, ostudzone roztopione masło i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodajemy spirytus i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto przekładamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy szklanką kółka. W każdym kółeczku wycinamy kieliszkiem środek, tak by powstały nam oponki. Kółeczka wycięte kieliszkiem możemy też usmażyć lub zagnieść i rozwałkować ponownie. Na wysokiej patelni podgrzewamy ok. 0,5 litra oleju. Smażymy oponki do zarumienienia się z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
świetne:)
OdpowiedzUsuńczytasz w moich myślach:) akurat wczoraj rozmawiałam z siostrą, że straaaasznie mi się marzą takie oponki:D
OdpowiedzUsuńmoże i ja w tym roku usmażę takie pyszności na tłusty czwartek żeby nie musieć kupować ;)
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
ja robiłam oponki w tamtym tygodniu i były wyśmienite
OdpowiedzUsuń