Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 25 g świeżych drożdży,
- 400 ml letniej wody,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżka octu winnego,
- słonecznik Kresto, pestki dyni Kresto, otręby pszenne, sezam, siemię lniane, płatki owsiane.
Przygotowanie:
W letniej
wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże. Następnie dodajemy ocet. W
drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, słonecznik, pestki
dyni, otręby pszenne, sezam, siemię lniane i płatki owsiane. Wszystkie
ziarna dałam mniej więcej po garści. Do suchych składników wlewamy
rozpuszczone drożdże i mieszamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i
odstawiamy do wyrośnięcia ciasta. Następnie przekładamy ciasto do
keksówki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do
200 stopni i wkładamy chlebek na 60 minut.
Taki świeży chlebek idealnie smakuje z Herbatką Teekanne - polecam!
Taki świeży chlebek idealnie smakuje z Herbatką Teekanne - polecam!
Pijesz herbate Tekane ? Ja kiedyś piłam ją namiętnie a teraz jakoś o niej zapomniałam ; p
OdpowiedzUsuń