środa, 30 kwietnia 2014

Chleb z ziarnami

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 400 ml letniej wody,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka octu winnego,
  • słonecznik Kresto, pestki dyni Kresto, otręby pszenne, sezam, siemię lniane, płatki owsiane.

 

 

Przygotowanie:

    W letniej wodzie rozpuszczamy pokruszone drożdże. Następnie dodajemy ocet. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól, słonecznik, pestki dyni, otręby pszenne, sezam, siemię lniane i płatki owsiane. Wszystkie ziarna dałam mniej więcej po garści. Do suchych składników wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ciasta. Następnie przekładamy ciasto do keksówki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy chlebek na 60 minut.

Taki świeży chlebek idealnie smakuje z Herbatką Teekanne - polecam!

1 komentarz:

  1. Pijesz herbate Tekane ? Ja kiedyś piłam ją namiętnie a teraz jakoś o niej zapomniałam ; p

    OdpowiedzUsuń