- 1 puszka masy makowej z bakaliami,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 50 g drożdży,
- 3/4 szklanki mleka,
- 150g masła,
- 6 żółtek,
- 6 łyżek cukru,
- 1,5 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- 1 łyżka spirytusu,
- 15 g cukru waniliowego,
- dekoracja: lukier, rodzynki, skórka pomarańczowa, słupki migdałów.
Przygotowanie:
Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy suche składniki: mąkę, cukry, sól oraz olej, spirytus, mleko, żółtka i na końcu roztopione i ostudzone masło. Zagniatamy ręcznie ciasto lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką haka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części lub na 2 - w zależności jak duże chcemy makowce. Każdą część wałkujemy na prostokąt i nakładamy na nią masę makową. Zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy papierem do pieczenia, by nam nie popękały. Przekładamy na blachę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Po ostygnięciu polewamy lukrem i posypujemy bakaliami.
Uwielbiam makowca! Twój wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńPoczęstuję się;)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, mogłabym je jeść na okrągło :))