poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Makowiec zawijany

Składniki:
  • 1 puszka masy makowej z bakaliami,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 50 g drożdży,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 150g masła,
  • 6 żółtek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1,5 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 15 g cukru waniliowego,
  • dekoracja: lukier, rodzynki, skórka pomarańczowa, słupki migdałów.



Przygotowanie:

    Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy suche składniki: mąkę, cukry, sól oraz olej, spirytus, mleko, żółtka i na końcu roztopione i ostudzone masło. Zagniatamy ręcznie ciasto lub przy pomocy robota kuchennego z końcówką haka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części lub na 2 - w zależności jak duże chcemy makowce. Każdą część wałkujemy na prostokąt i nakładamy na nią masę makową. Zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy papierem do pieczenia, by nam nie popękały. Przekładamy na blachę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Po ostygnięciu polewamy lukrem i posypujemy bakaliami.

3 komentarze: