sobota, 10 maja 2014

Sernik z rosą

Składniki:

ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1/4 margaryny,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru.
masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 3/4 szklanki oleju Rapso.
rosa:
  • 4 białka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 100 g wiórków kokosowych Kresto.




Przygotowanie:

    Składniki na ciasta zagniatamy, aż do uzyskania lepkiej kulki. Następnie przekładamy ciasto do woreczka i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy i rozkładamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 minut. Składniki na masę serową miksujemy ze sobą. Dodajemy je w takiej kolejności jak są wymienione składniki.Taką masę przelewamy na ciasto i pieczemy 24 minut. Pianę z białek ubijamy na sztywno z cukrem i wiórkami. Wyciągamy sernik z piekarnika i smarujemy naszą bezą. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut.

2 komentarze: