poniedziałek, 27 października 2014

Ciasteczka z marmoladą

Składniki:

  • 180 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • marmolada Orzech.

 

 

Przygotowanie:

   W misce zagniatamy ciasto z miękkiego masła, cukrów, mąki, jajka i szczypty soli. Ciasto przekładamy do maszynki, wyciskającej ciasteczka. Maszynkę przykładamy do blaszki i wyciskamy bezpośrednio na blaszkę. Palcem robimy delikatne wgłębienie na środku każdego ciasteczka i wkładamy troszkę marmolady. Ciasteczka pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach.

Aby wyszły Wam ciasteczka w kształcie takich kwiatków - należy użyć takiej blaszki do wyciskania jak na zdjęciu :)

13 komentarzy:

  1. Świetne ciasteczka. Poproszę kilka do kawki :-):-):-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe kruche ciasteczka-pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne kwiatuszki Ci wyszły. Takie ciasteczka kuszą i oko cieszą :) Lubię drobne ciasteczka do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje dziecko lubi takie ciasteczka najbardziej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama piekła podobne ciasteczka....pyszne były, muszę do nich wrócić :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale się prezentują te ciasteczka ,bardzo apetycznie
    Przepis wart uwagi ...
    Pozdrawiam)

    OdpowiedzUsuń
  7. urocze i pyszne ciasteczka, bardzo je lubię : )

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ cudne! jak z najlepszej cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Popisowe ciasteczka mojego chłopaka. Genialne mu wychodzą, tyle, że nie formuje takich pięknych kształtów. Kocham te ciasteczka i uwielbiam przepis. Szybki, a baaardzo smaczne wypieki wychodzą. Ale Ty jesteś prawdziwą mistrzynią estetyki cukierniczej- Twoje ciasteczka są prześliczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ładnie wyszły, tradycyjne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń