Składniki:
- 12 płatów makaronu do lazanii,
- sos beszamelowy- przepis tutaj,
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 700 g gęstego sosu pomidorowego,
- 500 g szpinaku,
- 50 g żółtego sera- gouda,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Makaron
do lazanii gotujemy w osolonej wodzie, wkładamy po 2-3 płaty makaronu do
gotującej się wody i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy i wkładamy następne.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną
cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zalewamy sosem
pomidorowym i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut. Na
łyżce masła dusimy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno
naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosem beszamelowego. Układamy
makaron (u mnie 3 płaty), sos boloński, szpinak, sos beszamelowy,
makaron itp. Ostatnio warstwa to makaron przykryty beszamelem i posypany
starym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na 30
minut.
Typowa lazania. przepyszna. Bardzo ją lubię. Jest meega kaloryczna, ale dla tego smaku można czasem popełnić takie małe grzeszki ;) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńO mamuniu, uwielbiam takie jedzonko :)
OdpowiedzUsuńsuper ! Uwielbiam lazanie ;)
OdpowiedzUsuńPyszna lazania Aguś :-) nasze ulubione danie :-)
OdpowiedzUsuńznane i kochane :D
OdpowiedzUsuńTradycyjna i pyszna lazania :)
OdpowiedzUsuń