czwartek, 9 października 2014

Dyniowe placuszki

Składniki:


  • ok. 1/2 szklanki miąższu z dyni,
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa,
  • 2 jajka,
  • olej ryżowy Oleje świata,
  • szczypta soli,
  • do posypania: cukier puder.

Przygotowanie:

   Miąższ z dyni ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy blenderem. Dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy. Ciasto musi być dosyć gęste. W zależności od soczystości dyni ilość mąki może trochę się różnić. Należy dodawać po trochu i mieszać, aż ciasto będzie gęste. Dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i łyżką wazową wylewamy ciasto. Smażymy paluszki z obu stron. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

16 komentarzy:

  1. Nie dość, że dobre to w dodatku w przygotowaniu tanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne, apetyczne dyniowe cudeńka. Zapewne są wspaniałe w smaku. lubię dynię i wszystko, co z jej udziałem w kuchni możemy osiągnąć. Super wyglądają, takie żółciutkie. Mniam. Pozdrowieńka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, mnie też urzeka ten kolorek żółty :)

      Usuń
  3. Ale mi narobiłaś ochoty ! :D
    http://maniolowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne placuszki :-) a jaki fajny kolorek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. kolor piękny.. słoneczny.. od dawna mam na takie placuszki ochotę, jestem bardzo ciekawa ich smaku oraz co można jeszcze do nich dodać aby podkreślić smak dyni

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodałam mąkę krupczatkę, więcej dyni bo ponad szklankę, 3 jaja i smażyłam na oleju rzepakowym psikając tylko patelnię, więc nie wyszły wcale tłuste, a jedynie obłędnie pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no z tą ilością mąki i dyni to trzeba według siebie zobaczyć, bo każda dynia ma inną soczystość ;) a z psikaniem oleju to bardzo dobry pomysł do placuszków :)

      Usuń