Składniki:
- ok. 1/2 szklanki miąższu z dyni,
- ok. 1 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- olej ryżowy,
- szczypta soli,
- do posypania: cukier puder.
Przygotowanie:
Miąższ z
dyni ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy blenderem.
Dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy. Ciasto musi być dosyć gęste. W
zależności od soczystości dyni ilość mąki może trochę się różnić. Należy
dodawać po trochu i mieszać, aż ciasto będzie gęste. Dodajemy szczyptę
soli. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i łyżką wazową wylewamy ciasto.
Smażymy paluszki z obu stron. Po usmażeniu układamy na ręczniku
papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Nie dość, że dobre to w dodatku w przygotowaniu tanie ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie, warto spróbować :)
UsuńPyszne, apetyczne dyniowe cudeńka. Zapewne są wspaniałe w smaku. lubię dynię i wszystko, co z jej udziałem w kuchni możemy osiągnąć. Super wyglądają, takie żółciutkie. Mniam. Pozdrowieńka ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie, mnie też urzeka ten kolorek żółty :)
UsuńAle mi narobiłaś ochoty ! :D
OdpowiedzUsuńhttp://maniolowo.blogspot.com/
Piękne placuszki :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńwyglądają słonecznie i pysznie!
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki :-) a jaki fajny kolorek :-)
OdpowiedzUsuńznam ten smak, pycha !
OdpowiedzUsuńzgadzam się :)
UsuńUwielbiam takie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńkolor piękny.. słoneczny.. od dawna mam na takie placuszki ochotę, jestem bardzo ciekawa ich smaku oraz co można jeszcze do nich dodać aby podkreślić smak dyni
OdpowiedzUsuńJa dodałam mąkę krupczatkę, więcej dyni bo ponad szklankę, 3 jaja i smażyłam na oleju rzepakowym psikając tylko patelnię, więc nie wyszły wcale tłuste, a jedynie obłędnie pyszne :D
OdpowiedzUsuńno z tą ilością mąki i dyni to trzeba według siebie zobaczyć, bo każda dynia ma inną soczystość ;) a z psikaniem oleju to bardzo dobry pomysł do placuszków :)
Usuń