Składniki:
- 3 kg aronii,
- 1 kg cukru,
- u mnie było 6 kg aronii, więc 2 kg cukru
Przygotowanie:
Aronia
powinna być zamrożona co najmniej na parę dni przed jej przetworzeniem.
Ma to na celu zniwelować cierpkość, charakterystyczną dla tego owocu.
Podobno też dzięki temu można wydobyć z niej więcej soku :) Niektórzy
także dodają liście wiśni podczas gotowania. Aronia zawiera bardzo dużo
witamin, składników mineralnych i antyutleniaczy. Ma działanie odżywcze
i antytoksyczne, reguluje poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób
nowotworowych, poprawia koncentrację i pamięć. Aronie podzieliłam na 2
partie po 3 kg. Sok przygotowywałam w sokowniku, który składa się z 3
garnków. Do pierwszego na sam spód leje się wodę, na nim stawia się
kolejny garnek w którym będzie ściekał sok z aronii. Na samej górze jest
garnek z owocami. Do niego włożyłam zamrożone jeszcze aronie,
przesypując cukrem. I gotujemy :) Sokownik stawia się na kuchence,
czekamy aż do zagotowania wody i później przez ok. 1,5 godziny gotujemy
na małym ogniu. Co pół godziny sprawdzamy wodę czy nie trzeba jej
uzupełnić, dobrze jest dolać gorącą wodę. Garnki są gorące, więc trzeba
także uważać na parę, by się nie poparzyć. Najlepiej nie wkładać głowy w
garnek po ściągnięciu go :) Do garnka z sokiem przymocowany jest
silikonowy wężyk z którego będzie ściekał nam sok. Ja podstawiłam pod
wężyk duży garnek. Po całym zabiegu, sprawdzam słodkość soku i ponownie
go gotuję. Rozlewam do wyparzonych buteleczek, zakręcam i odwracam do
góry dnem. Sok jest gotowy od razu do spożycia, należy go pić po
rozcięczeniu z wodą :)
Uwielbiam sok z aronii. Polecam także jej dodanie do dżemów. Pyszny i zdrowy :-)
OdpowiedzUsuńZ aronii jest i pyszny i zdrowy. Super! ;) dzieki za pomysł.
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie :)
Usuńuwielbiam takie domowe soczki :)
OdpowiedzUsuńJaki zapas zdrowia :)
OdpowiedzUsuńa w tym roku pokochałam jeszcze ten smak... nawet w ogródku zasadziłam w tym roku aronie :)
UsuńRobię takie soki, a kompoty z aronią i jabłkiem tez są pyszne, pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńja jabłko dodaję do dżemów z aronią, ale wiem, że soki też są pyszne z jabłkiem:)
UsuńBardzo lubię taki sok i do tego jest bardzo zdrowy :)
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis będe robic w sokowniku Irena
OdpowiedzUsuńpolecam do garnka gdzie zbiera się sok włożyć kawałek korzenia Imbiru i dodać 1 cukier waniliowy - pyszny soczek z tego jest:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, ja czasem wykorzystuje te soczki i robie z nich kisiel lub dżem, jak ktoś wyżej napisał. Niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńPrzepraszam chciałem się do pytać czy Aronia powinna być wsypywana do sokownika zamrożona czy nie:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńZawsze robię sok z aronii w sokowniku, z minimalną ilością cukru,/5dkg na 1 kg aronii/ więc sok pijemy bez rozcieńczania, jest pyszny, pasteryzuję słoiki z sokiem bo ta ilość cukru jest zbyt mała aby spełniać się jako konserwant.
OdpowiedzUsuń