poniedziałek, 20 października 2014

Grochówka na żeberkach

Składniki:

  • 800 g łuskanego grochu (połówki),
  • 600 g żeberek,
  • 150 g wędzonych żeberek,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • 4 ziemniaki,
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek.

 

Przygotowanie:

   Żeberka kroimy co jedną lub dwie kości. Zalewamy je zimną wodą i gotujemy ok. 40 minut. Następnie dodajemy opłukany groch i gotujemy następne 40 minut, co jakiś czas mieszamy. Na patelni podsmażamy cebulkę z pokrojonymi wędzonymi żeberkami i dodajemy je do zupy. Na tarce ścieramy włoszczyznę i wkładamy je do garnka oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy jeszcze 20 minut. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

8 komentarzy:

  1. Dawno nie gotowałam grochówki, a ostatnio mąż się o nią dopominał:) Twoja wygląda bardzo smacznie, zjadłabym taki talerz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja grochówkę muszę miksować na krem, bardzo lubię a domownicy tylko zjedzą w gładkiej formie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja uwielbiam na wędzonych kościach i boczku , ale ta też zachwyca ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna zupka :-) taka jesienna i rozgrzewająca :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i to jest jedzenie. Treściwe, smaczne. Bardzo lubię grochówkę. Pięknie podana. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sycąca, pożywna i pyszna zupa :) Lubię ją zjeść od czasu do czasu

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszna, zimowa, rozgrzewająca zupka!:)

    OdpowiedzUsuń