Składniki:
- 800 g łuskanego grochu (połówki),
- 600 g żeberek,
- 150 g wędzonych żeberek,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/4 selera,
- 4 ziemniaki,
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek.
Przygotowanie:
Żeberka
kroimy co jedną lub dwie kości. Zalewamy je zimną wodą i gotujemy ok. 40
minut. Następnie dodajemy opłukany groch i gotujemy następne 40 minut,
co jakiś czas mieszamy. Na patelni podsmażamy cebulkę z pokrojonymi
wędzonymi żeberkami i dodajemy je do zupy. Na tarce ścieramy włoszczyznę
i wkładamy je do garnka oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotujemy
jeszcze 20 minut. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
Dawno nie gotowałam grochówki, a ostatnio mąż się o nią dopominał:) Twoja wygląda bardzo smacznie, zjadłabym taki talerz:)
OdpowiedzUsuńJa grochówkę muszę miksować na krem, bardzo lubię a domownicy tylko zjedzą w gładkiej formie.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam na wędzonych kościach i boczku , ale ta też zachwyca ;)
OdpowiedzUsuńteż czasem taką robię :)
UsuńPyszna zupka :-) taka jesienna i rozgrzewająca :-)
OdpowiedzUsuńNo i to jest jedzenie. Treściwe, smaczne. Bardzo lubię grochówkę. Pięknie podana. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSycąca, pożywna i pyszna zupa :) Lubię ją zjeść od czasu do czasu
OdpowiedzUsuńpyszna, zimowa, rozgrzewająca zupka!:)
OdpowiedzUsuń