SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki Młyn Kopytowa,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 200 g masła,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
- szczypta soli,
- powidła śliwkowe Orzech.
Polecam też drożdżowe rogaliki z powidłami.
Przygotowanie:
Do miski
wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy żółtka,
śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy ciasto. Im krócej je wyrabiamy, tym
będzie bardziej kruche. Dlatego ciasta kruchego nie można zbyt długo
wyrabiać. Następnie owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2
godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części. Każdą
rozwałkowujemy na kształt koła, delikatnie podsypujemy mąką. Jeśli
chcemy mieć idealne rogaliki, w takich samych rozmiarach to możemy
wyciąć sobie idealne koło odrysowując np. okrągłą tackę czy talerz.
Kroimy ciasto na trójkąty (tak jakbyśmy kroili pizzę) - 8 trójkątów. Na
środek każdego nakładamy łyżeczkę powideł i zawijamy, formując rogalika.
Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w
190 stopniach ok. 15 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Takie rogaliki mogłabym jeść i jeść:)
OdpowiedzUsuńrogaliki uwielbiam !!
OdpowiedzUsuńwww.filizanka-smakow.blogspot.com
Urocze rogaliki :)
OdpowiedzUsuńPyszne, małe słodkości, dodatek powideł to strzał w dziesiątkę ;)
OdpowiedzUsuńJakie cudne! Mogę jednego? :)
OdpowiedzUsuńAguś zabieram sobie kilka do kawki, pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym żeby mi tak ktoś zrobił. :)
OdpowiedzUsuńKruche ciasto, i powidła-świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPyszne. Moje ulubione. Bardzo lubię. Łatwe, pyszne i smakowite. Doskonałe. A jakie kształtne. Pozdrawiam i smacznego! :)
OdpowiedzUsuńU mnie również rogaliki, tylko z innym nadzieniem, idealna przekąska dla dorosłych i dzieci :)
OdpowiedzUsuń