środa, 22 października 2014

Kotlety w migdałowej panierce. Żółty ryż. Sałatka z patisonów.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 2 woreczki ryżu,
  • 100 g migdałów,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 2 łyżki miodu Miody Wileńskich,
  • 1 jajko,
  • kurkuma,
  • sól,
  • pieprz,
  • sałatka z patisonów Orzech,
  • dekoracja: blanszowane migdały, czarny sezam, natka pietruszki.

 

Przygotowanie:

    Pierś kurczaka myjemy i osuszamy. Rozbijamy na kotlety. Każdy kotlet przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i w rozbitych drobno migdałach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozcinamy woreczki, wysypujemy ryż i zabarwiamy go kurkumą. Można także dodać do gotującej się wody kurkumę. Kotlety polewamy miodem przed podaniem i posypujemy pokruszonym płatkami migdałowymi. Obok układamy żółty ryż i sałatkę z patisonów.

8 komentarzy:

  1. Pięknie podany obiadek - taki kolorowy - smaczny i optymistycznie nastraja.

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny obiad, kolorowy, zdrowy i na pewno bardzo smaczny :-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wygląda bardzo kolorowo i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Inspirujące. Migdałowej panierki nigdy nie jadłam. A już do kotletów na pewno nie. Nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić jakie to musi być dobre. Wygląda szałowo- tyle kolorów ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super obiadek :-) świetne kolorki :-) pysznie to zrobiłaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie przygotowałaś te kotlety. Można sobie wyobrazić smak w tej migdałowej panierce :)

    OdpowiedzUsuń