Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka,
- 2 woreczki ryżu,
- 100 g migdałów,
- 2 łyżki płatków migdałowych,
- 2 łyżki miodu Miody Wileńskich,
- 1 jajko,
- kurkuma,
- sól,
- pieprz,
- sałatka z patisonów Orzech,
- dekoracja: blanszowane migdały, czarny sezam, natka pietruszki.
Przygotowanie:
Pierś
kurczaka myjemy i osuszamy. Rozbijamy na kotlety. Każdy kotlet
przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i w
rozbitych drobno migdałach. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Ryż
gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu rozcinamy woreczki,
wysypujemy ryż i zabarwiamy go kurkumą. Można także dodać do gotującej
się wody kurkumę. Kotlety polewamy miodem przed podaniem i posypujemy
pokruszonym płatkami migdałowymi. Obok układamy żółty ryż i sałatkę z
patisonów.
Pięknie podany obiadek - taki kolorowy - smaczny i optymistycznie nastraja.
OdpowiedzUsuńpyszny obiad, kolorowy, zdrowy i na pewno bardzo smaczny :-))
OdpowiedzUsuńWow, wygląda bardzo kolorowo i smacznie:)
OdpowiedzUsuńMniam, ale kolorowy obiadek, kuszący! :)
OdpowiedzUsuńInspirujące. Migdałowej panierki nigdy nie jadłam. A już do kotletów na pewno nie. Nawet nie jestem sobie w stanie wyobrazić jakie to musi być dobre. Wygląda szałowo- tyle kolorów ;)
OdpowiedzUsuńSuper obiadek :-) świetne kolorki :-) pysznie to zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńNa te kotlety to się skuszę :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie przygotowałaś te kotlety. Można sobie wyobrazić smak w tej migdałowej panierce :)
OdpowiedzUsuń