Składniki:
- 1 kg mielonej łopatki wieprzowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1/2 żółtej papryki,
- 1/2 zielonej papryki,
- 1 łyżka masła,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Łopatkę
wieprzową dobrze jak zmielimy sobie sami, albo poprosimy miłą Panią w
sklepie mięsnym, żeby nam zmieliła na miejscu. Wtedy mamy pewność, że w
naszym mielonym jest tylko łopatka. Zresztą sami zobaczycie, że jest
zupełnie inny smak mięsa. Na maśle podsmażamy paprykę pokrojoną w
kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Do mięsa
dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzoną paprykę, cebulkę oraz przyprawy.
Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi
i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w
200 stopniach, a potem zmniejszamy do 180 stopni.
Super klops :-) świetny na kanapki :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie pieczenie, kiedyś robiłam podobna i była przepyszna:)
OdpowiedzUsuńale smaka narobiłaś !!
OdpowiedzUsuńTaka domowa wędlinka śmiało pokona najdroższe sklepowe wyroby.:)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu robi się same takie klopsy. W sensie bez dodatków warzywnych w środku. Ale opcja z paprykę wydaję się być bardzo ciekawa i smaczna. Więc przy najbliższej okazji przetestuję :)
OdpowiedzUsuńpolecam też z grzybkami suszonymi albo pieczarkami :)
Usuń