poniedziałek, 24 listopada 2014

Kuleczki z mięsa mielonego z ryżem i buraczkami


Składniki:


  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 suszone grzyby,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
  • ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam,
  • buraczki ćwikłowe kulki,
  • ryż kleisty,
  • olej z pestek dyni Oleofarm.

 

Przygotowanie:

  Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę lub gotujemy przez 10 minut. Następnie siekamy je w drobną kosteczkę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy  grzybki i jeszcze chwilę podsmażamy. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażone grzybki z cebulką, jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w ziarnach, jeśli nie chcą się przyklejać to możemy zwilżyć kotleciki trochę wodą. Smażymy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu, zostawiamy do ostudzenia. Formujemy kuleczki z ryżu, mocno dociskając. Podajemy z buraczkami ćwikłowymi.

4 komentarze: