Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 suszone grzyby,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól,
- pieprz,
- ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam,
- buraczki ćwikłowe kulki,
- ryż kleisty,
- olej z pestek dyni Oleofarm.
Przygotowanie:
Grzyby
suszone zalewamy gorącą wodą na ok. godzinę lub gotujemy przez 10 minut. Następnie
siekamy je w drobną kosteczkę. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy
grzybki i jeszcze chwilę podsmażamy. Do mięsa mielonego dodajemy podsmażone grzybki z cebulką,
jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszamy i formujemy kuleczki. Obtaczamy je w
ziarnach, jeśli nie chcą się przyklejać to możemy zwilżyć kotleciki trochę wodą. Smażymy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu i odcedzeniu, zostawiamy do ostudzenia. Formujemy kuleczki z ryżu, mocno dociskając. Podajemy z buraczkami ćwikłowymi.
Obiadek pierwsza klasa :D
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, smakowite
OdpowiedzUsuńPyszny obiad :)
OdpowiedzUsuń