wtorek, 25 listopada 2014

Muffiny jogurtowe z konfiturą

SKŁADNIKI:


  • 2,5 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 180 g jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki syropu z pigwy (ewentualnie sok z cytryny),
  • konfitura malinowa.

 

Przygotowanie:

    Do pierwszej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukry, proszek do pieczenia. Do drugiej miski mokre składniki: jogurt, roztrzepane jajko, mleko, olej i syrop z pigwy. Smarujemy  foremki silikonowe masłem (chyba, że używamy papierowych papilotek). Przelewamy połowę ciasta do foremek (12 sztuk). Do każdej foremki wkładamy łyżeczkę konfitury i przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach. 

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam muffinki:) Zrobiłam ich juz wiele, sama nawet wymyślam dodatki i smaki i za każdym razem są obłędnie dobre ;) Więc i tym razem wypróbuje ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny blog ! ♥
    Jestem u Ciebie chyba po raz pierwszy prawda? Ale na pewno nie ostatni ! ;)
    zapraszam do mnie w wolnej chwili :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, zjadłabym takie cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń