piątek, 21 listopada 2014

Szarlotka z budyniem

SKŁADNIKI:



ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
krem:
  • 1 litr mleka,
  • 3 budynie waniliowe bez cukru,
  • 5 łyżek cukru,
  • ziarenka z 1/3 laski wanilii.
dodatkowo:
  • 7 jabłek,
  • 125 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka),
  • 200 g płatków migdałowych.

Przygotowanie:

   Miękkie masło zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Schładzamy ok. godziny w lodówce. W tym czasie gotujemy 3/4 litra mleka, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie z cukrem i ziarenkami wanilii. Budynie wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy je na schłodzonym cieście i zalewamy zimnym budyniem. Masło rozpuszczamy i dodajemy płatki migdałowe. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na wolnych obrotach miksując dodajemy żółtka i cukier. Do takiej masy dodajemy na koniec płatki migdałowe z masłem i mieszamy delikatnie łyżką. Masę jajeczną wylewamy na budyń. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach.

 Przepis na tą pyszną szarlotkę znalazłam na blogu  bloga:  Śladami słodkiej babeczki



11 komentarzy:

  1. Uwielbiam szarlotkę z budyniem, też ją często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała szarlotka. robię podobną. mniam. pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie się prezentuje!!!
    Porywam kawałek do kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam szarlotkę z budyniem! :)
    Świetny przepis! *.*
    Ta skorupka na wierzchu przypomina creme brulee! :)

    OdpowiedzUsuń