SKŁADNIKI:
ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 żółtka,
- 125 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 1 litr mleka,
- 3 budynie waniliowe bez cukru,
- 5 łyżek cukru,
- ziarenka z 1/3 laski wanilii.
- 7 jabłek,
- 125 g masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 jajka (osobno białka i żółtka),
- 200 g płatków migdałowych.
Przygotowanie:
Miękkie
masło zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Schładzamy ok. godziny w lodówce. W tym czasie gotujemy
3/4 litra mleka, w pozostałym mleku rozpuszczamy budynie z cukrem i ziarenkami wanilii. Budynie wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż do zgęstnienia. Odstawiamy do ostudzenia. Jabłka
obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy je na schłodzonym cieście i zalewamy zimnym budyniem. Masło rozpuszczamy i dodajemy
płatki migdałowe. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na wolnych obrotach miksując dodajemy żółtka i cukier. Do takiej masy dodajemy na koniec płatki migdałowe z masłem i mieszamy delikatnie łyżką. Masę jajeczną wylewamy na budyń. Pieczemy
ok. godziny w 180 stopniach.
Przepis na tą pyszną szarlotkę znalazłam na blogu bloga: Śladami słodkiej babeczki
Uwielbiam szarlotkę z budyniem, też ją często robię :)
OdpowiedzUsuńale apetyczna
OdpowiedzUsuńwspaniała szarlotka. robię podobną. mniam. pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje!!!
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek do kawy ;)
Pyszne ciacho, częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę z budyniem! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! *.*
Ta skorupka na wierzchu przypomina creme brulee! :)
Kocham ciasta budyniowe, pycha:)
OdpowiedzUsuńPyszna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńSmacznie tu u Ciebie!!
OdpowiedzUsuńNieźle się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń