czwartek, 20 listopada 2014

Kotleciki mielone z pieczarkami i z sosem poziomkowym


Składniki:


  • 500 g mięsa mielonego,
  • 5 pieczarek,
  • 1 cebula, 
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól,
  • pieprz,
sos poziomkowy:
  • 4 łyżki konfitury poziomkowej,
  • 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina.

  Przygotowanie:

Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką, pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z każdej strony.

Sos: w małym rondelku podgrzewamy konfiturę poziomkową, zalewamy ją winem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut.

6 komentarzy: