Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 5 pieczarek,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól,
- pieprz,
- 4 łyżki konfitury poziomkowej,
- 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina.
Przygotowanie:
Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, aż ładnie nam się zeszkli. Dodajemy do niej pokrojone drobno pieczarki. Smażymy około 2-3 minut. Przyprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy pieczarki z cebulką do ostudzenia. Do mięsa
mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzone pieczarki z cebulką,
pieprz i sól. Lepimy kuleczki z mięsa wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w
bułce tartej i smażymy z każdej strony.
Sos: w małym rondelku podgrzewamy konfiturę poziomkową, zalewamy ją winem i mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu ok. 5 minut.
Pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńPomysł na sos poziomkowy bardzo mi się podoba:)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, jestem zaintrygowana tym sosem :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalne danie, świetny pomysł na sos:)
OdpowiedzUsuńIntrygujące połączenie.
OdpowiedzUsuńPyszne zestawienia, pomysłowo! :)
OdpowiedzUsuń