Składniki:
ciasto:
- ok. 2 szklanki mąki,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka oleju,
- 60 ml mleka,
- 60 ml wody,
- dwie szczypty cukru,
- szczypta soli.
- 1/2 puszki pomidorów z bazylią,
- 50 g żółtego sera,
- kilka różyczek brokuła,
- 6 brykietów mrożonego szpinaku,
- 1/4 fety,
- kilka czarnych oliwek.
Przygotowanie:
Ciasto: W
rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i
cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej
i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę mąki
jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i
odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z
każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory
miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym
serem. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w
kostkę, plasterki czarnych oliwek, różyczki brokuła. Różyczki brokuła
obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Pieczemy ok. 17 minut w 180
stopniach. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiam czas na 17 minut i
temperaturę 180 stopni .
Szpinak i feta idealnie do siebie pasują ;) na pewno pysznie!
OdpowiedzUsuńPychotka !! Takie mini pizze idealne na domówkę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam duet szpinak i feta,mniam:)
OdpowiedzUsuńPyszne te pizze, jutro planuje zrobić na kolację Sylwestrową mini pizzerinki :-)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiej, ale na pewno smakowałby mi taka wersja pizzy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, wszystkiego najlepszego w Nowy Roku !
Świetne takie mniejsze pizze na imprezę, a dodatki mniam.
OdpowiedzUsuńCzęsto robię domowe pizze jednak nie są one tak samo dobre jak pizza z pizzerii. Myślę, że sekretem może być sposób wypiekania. Dobry piec do pizzy to klucz do udanej pizzy.
OdpowiedzUsuń