wtorek, 30 grudnia 2014

Mini pizze ze szpinakiem i fetą

Składniki:



ciasto:
  • ok. 2 szklanki mąki,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka oleju,
  • 60 ml mleka,
  • 60 ml wody,
  • dwie szczypty cukru,
  • szczypta soli.
dodatki:
  • 1/2 puszki pomidorów z bazylią,
  • 50 g żółtego sera,
  • kilka różyczek brokuła,
  • 6 brykietów mrożonego szpinaku,
  • 1/4 fety,
  • kilka czarnych oliwek.

Przygotowanie:

Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek. 

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, różyczki brokuła. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiam czas na 17 minut i temperaturę 180 stopni . 




7 komentarzy:

  1. Szpinak i feta idealnie do siebie pasują ;) na pewno pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychotka !! Takie mini pizze idealne na domówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam duet szpinak i feta,mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne te pizze, jutro planuje zrobić na kolację Sylwestrową mini pizzerinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jadłam takiej, ale na pewno smakowałby mi taka wersja pizzy.
    Pozdrawiam serdecznie, wszystkiego najlepszego w Nowy Roku !

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne takie mniejsze pizze na imprezę, a dodatki mniam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Często robię domowe pizze jednak nie są one tak samo dobre jak pizza z pizzerii. Myślę, że sekretem może być sposób wypiekania. Dobry piec do pizzy to klucz do udanej pizzy.

    OdpowiedzUsuń