Składniki:
- 1 kg piersi z gęsi,
- 3 jabłka,
- 2 plasterki pomarańczy,
- 4 ziemniaki,
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka.
- 1 czubata łyżka soli,
- 2 litry wody.
Przygotowanie:
Rozpuszczamy
sól w gorącej wodzie. Odstawiamy solankę do ostudzenia. Do zimnej solanki wkładamy umytą pierś z gęsi i wkładamy do lodówki na 12 h. Nacinamy skórę gęsi ostrym nożem, nie
uszkadzając mięsa. Następnie marynujemy gęś w przyprawach, wymieszanych
z odrobiną oliwy. Dokładnie nacieramy nimi pierś, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na
patelni na małym ogniu podsmażamy pierś, skórą do patelni. Ziemniaki
obieramy i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy gęś,
ziemniaki, ćwiartki jabłek. Układamy plasterki pomarańczy bez skórki na
gęsi. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach.
Świetny przepis na pyszne mięsko :) Jestem pewna, że było przepysznie ...
OdpowiedzUsuńŻyczymy Wesołych Świąt :)
Świetna alternatywa dla męczonej w każde Święta kaczki :) !
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
Świetny przepis Aguś, fajnie zrobiona :-) Wesołych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńCzyż ta gęś nie wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńTak chętnie bym to zjadła !
OdpowiedzUsuń