poniedziałek, 22 grudnia 2014

Pieczona gęś z jabłkami i pomarańczami

Składniki:

  • 1 kg piersi z gęsi,
  • 3 jabłka,
  • 2 plasterki pomarańczy,
  • 4 ziemniaki,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka.
solanka: 
  • 1 czubata łyżka soli,
  • 2 litry wody.

Przygotowanie:

   Rozpuszczamy sól w gorącej wodzie. Odstawiamy solankę do ostudzenia. Do zimnej solanki wkładamy umytą pierś z gęsi i wkładamy do lodówki na 12 h. Nacinamy skórę gęsi ostrym nożem, nie uszkadzając mięsa. Następnie marynujemy gęś w przyprawach, wymieszanych z odrobiną oliwy. Dokładnie nacieramy nimi pierś, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na patelni na małym ogniu podsmażamy pierś, skórą do patelni. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy gęś, ziemniaki, ćwiartki jabłek. Układamy plasterki pomarańczy bez skórki na gęsi. Pieczemy ok. godziny w 180 stopniach.

5 komentarzy:

  1. Świetny przepis na pyszne mięsko :) Jestem pewna, że było przepysznie ...
    Życzymy Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna alternatywa dla męczonej w każde Święta kaczki :) !

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis Aguś, fajnie zrobiona :-) Wesołych Świąt :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyż ta gęś nie wygląda pięknie :)

    OdpowiedzUsuń