niedziela, 18 stycznia 2015

Bułki orkiszowo - razowe

SKŁADNIKI:


  • 250 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 200 g mąki razowej żytniej typ 2000,
  • 100 g mąki pszennej (u mnie chlebowa typ 750),
  • 300 ml letniej wody,
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 20 g drożdży świeżych,
  • 1 łyżka letniego mleka,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ziarna do posypania: sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik,
  • do posmarowania: 1 jajko+ 1 łyżka mleka.

Przygotowanie:

  W miseczce przygotowujemy zaczyn: 1 łyżka letniego mleka + 1 łyżka miodu + drożdże- rozcieramy i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy przesiane mąki, wlewamy letnią wodą, zaczyn, dodajemy masło i sól. Ciasto mieszamy ręką (najlepiej założyć rękawiczkę jednorazową, bo ciasto się trochę klei). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie formujemy 9 bułeczek, i układamy na blaszce posypanej mąką. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy ok. 15-20 minut w 190 stopniach.









3 komentarze:

  1. Domowe bułeczki na śniadanko rewelacyjne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marzą mi się takie ciepłe i pachnące bułeczki, chyba trzeba będzie poświęcić trochę czasu i przygotować sobie takie wspaniałości ;-) Twoje wyglądają niesamowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno wypróbuję przepis. BTW: Świetny blog!

    OdpowiedzUsuń