poniedziałek, 19 stycznia 2015

Ciastka wytrawne z ciasta francuskiego z serem korycińskim

Składniki:


  • 1 ciasto francuskie,
  • 6 łyżeczek pesto z suszonych pomidorów,
  • kilka czarnych oliwek,
  • kilka zielonych oliwek,
  • 2 suszone pomidory w oliwie-przepis,
  • 1/2 ogórka konserwowego,
  • 6 plasterki salami,
  • 30 g Sera Korycińskiego,
  • oregano.

Przygotowanie:

   Ciasto francuskie rozkładamy. kroimy na 12 kwadratów. Na każdym kwadracie odciskamy szklankę, tak by w środku był zarys kółka (delikatnie odciskamy, nie wykrywamy kółka). Wszystkie składniki nakładamy na pole kółek, nie wychodząc poza nie, wtedy pozostałą część ciasta ładnie urośnie podczas pieczenia. Najpierw nakładamy po pół łyżeczki pesto na każde kółko i rozsmarowujemy. Następnie układamy plasterki salami, oliwek, suszonych pomidorów i posypujemy serem korycińskim. Na koniec posypujemy oregano. Pieczemy 10 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.



6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa i szybka propozycja na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasteczka, z pewnością są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  4. taka mała męska przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja również często wykorzystuje ciasto francuskie do przygotowania różnych przekąsek, słodkości itd. Dobra propozycja.
    Pozdrawiam


    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń