Składniki:
ciasto:
- ok. 2 szklanki mąki,
- 10 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka oleju,
- 60 ml mleka,
- 60 ml wody,
- dwie szczypty cukru,
- szczypta soli.
- dodatki:
- 1/2 puszki pomidorów z bazylią,
- 2 łyżki ketchupu,
- ok. 24 plasterków salami,
- 50 g żółtego sera,
- 1/2 czerwonej papryki,
- kilka czarnych oliwek,
- kilka różyczek brokuła.
Przygotowanie:
Ciasto: W
rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone
drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski
wsypujemy najpierw 1,5 szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią
wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce,
dosypujemy mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy
ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy
na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko
rozwałkowujemy na placek.. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i
układamy na nim ciasto.
Pomidory miksujemy blenderem, dodajemy ketchup. Takim sosem polewamy ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami,
posypujemy pokrojoną papryką czerwoną i oliwkami czarnymi. Różyczki
brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Układamy na pizzach. Pieczemy ok. 17 minut.
Mniam, pychotka! :)
OdpowiedzUsuńPychotka te Twoje pizzerinki :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyglądają :-) pozdrowionka noworoczne :-)
OdpowiedzUsuńsuper pizza, chyba się skuszę :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń