piątek, 2 stycznia 2015

Bułki pszenne. Bułeczki na śniadanie.

Składniki:


  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1,25 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki masła.


 

Przygotowanie:

    Mleko podgrzewamy w rondelku. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Przygotowujemy rozczyn: 1 łyżka letniego mleka, 1 łyżka cukru i drożdże- rozcieramy. Jajko roztrzepujemy. Do miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozczyn, jajko, letnie mleko, pozostały cukier i masło. Zagniatamy składniki na ciasto, leciutko możemy podsypać mąką. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ponownie zagniatamy ciasto i formujemy bułeczki- mi wyszło 9 bułeczek. Na blaszce podsypanej mąkę układamy bułeczki w odstępach- powinny podwoić swoją objętość. Ponownie przykrywamy i dostawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy 15 minut bez termoobiegu.

Bułeczki zaraz po ostudzeniu robią się bardzo mięciutkie, smakuje idealnie zaraz po upieczeniu jak i na drugi dzień.

2 komentarze:

  1. Pyszne szybciutkie śniadaniowe bułeczki - uwielbiam domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię domowe pieczywko :-) super bułeczki :-)

    OdpowiedzUsuń