sobota, 31 stycznia 2015

Pieczona karkówka w piekarniku

Składniki:

  • 1 kg karkówki,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • kilka plasterków czosnku,
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 2 łyżki majeranku Kociołek Smaków,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego Oleofarm,
  • kopytka.

Przygotowanie:

Karkówkę myjemy i osuszamy. W moździerzu rozcieramy ziarenka pieprzu czarnego i kolendry. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy z olejem. Nacieramy nimi karkówkę. Dodajemy pokrojone cebule w piórka. Przykrywamy nasze mięsko i chowamy do lodówki na noc. Następnego dnia przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy- przez 15 minut w 230 stopniach, kolejne 60 minut w 180 stopniach.

Sosik z karkówki przelewamy do rondelka. W kubeczku mieszamy łyżkę mąki pszennej z 3 łyżkami wody, dodajemy do sosu. Mieszamy, aż do zagotowania. Takim sosikiem polewamy karkówkę i kopytka. Pycha!

Ten piękny talerz to nie jest byle jaki talerz - to jest Porcelana Bogucice :)




6 komentarzy: