Składniki:
- 200 g rodzynek Jumbo Gold,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 1/2 szklanki rumu,
- 2 łyżki mleka lub kremówki.
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy do namoczenia się. Moczymy co najmniej 12 godzin. Następnie układamy je na ręczniku papierowym i odsączamy. Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do rondelka postawionego na większym garnku z wodą. Możemy też użyć do tego garnuszka do gotowania mleka (ma on specjalny otwór gdzie wlewa się wodę). Dodajemy mleko lub śmietankę i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu czekoladę i wrzucamy pojedynczo rodzynki, obtaczamy je w czekoladzie i wyciągamy łyżką. Układamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady- możemy schować je do lodówki lub w chłodniejsze miejsce, wtedy przyspieszy nam to ten proces. U mnie zastygały sobie całą noc na kuchennym blacie :)Do rodzynek zaparzyłam sobie pyszną, aromatyczną kawę Magnifico ze sklepu Przyjacielekawy.pl
Mam taki defekt, że jak jem rodzynki to... zaczyna mnie boleć głowa :D
OdpowiedzUsuńmoże za dużo rumu :)
UsuńJa nie przepadam za rodzynkami, ale mąż byłby zachwycony. Chyba mu zrobię niespodziankę. Pozdrawiam (:
OdpowiedzUsuńmożesz dla siebie zrobić śliwki :)
Usuńa to dopiero urocze domowe słodkości! :)
OdpowiedzUsuńNo proszę jakie pyszności :-)
OdpowiedzUsuń