piątek, 27 lutego 2015

Cebularze


 Po raz drugi wzięłam udział w wspólnym wypiekaniu w akcji "Wypiekanie na śniadanie" z innymi blogerami. Przepis od Pawła i Magdy z moimi małymi zmianami :) Muszę Wam powiedzieć, że wyszły bardzo smaczne, trochę żałowałam, że zrobiłam je tylko z połowy składników :) Za tydzień na pewno je powtórzę ;)

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej typ 500,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki letniego mleka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki maku,
  • 3 duże cebule,
  • 7 łyżek startego żółtego sera.

Przygotowanie: 

  W małej salaterce rozcieramy drożdże z cukrem. Dodajemy 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, doprawiamy szczyptą soli i cukru. Co jakiś czas podlewamy odrobiną wody, tak by cebulka się nie przypalała, a dusiła. Dusimy ją do miękkości na małym ogniu- u mnie podsmażałam ją ok. 20-30 minut.

  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i mieszamy ciasto. Następnie wlewamy olej i wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne i powinno ładnie odchodzić od ścianek miski. Jeśli klei się do rąk to można podsypać trochę mąką. Po wyrobieniu przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Następnie ciasto dzielimy na 7 części. Z każdego kawałka formujemy kulkę i rozpłaszczamy dłonią. Układamy takie placki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku szklanką odciskamy kółko i w to miejsce nakładamy po 2 łyżeczki ostudzonego farszu z cebuli. Posypujemy startym serem. Brzegi bułki smarujemy mlekiem. Na koniec posypujemy makiem wszystkie bułeczki. Odstawiamy jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach do pierwszego zarumienienia.



 Razem ze mną udział w wspólnym wypiekaniu udział wzięli:




16 komentarzy:

  1. Też zamierzam je zrobić, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam z czasów szkolnych :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm uwielbiałam od dziecka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Też dodałam ser, tylko pod cebulkę, pyszota!!! Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale nam się fajnie wypiekało w tym tygodniu, pysznie było!
    Dzieki za wspólne wypiekanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja kiedyś też dodawałam ser..Dzięki za wspólne wypiekanie..

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuje za wspólne pieczenie Twoje cebularze prezentują się apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne cebularze, dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuje za wspólne pieczenie bułeczki były pyszne :D

    OdpowiedzUsuń