Składniki:
- kakaowy biszkopt:
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 6 jajek,
- 4 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju.
- masa:
- 2 szklanki mleka w proszku (pełne, niebieskie),
- 1/2 szklanki mleka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 300 g masła 82%,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego.
- polewa:
- 100 g deserowej czekolady,
- 40 g masła.
Przygotowanie:
Biszkopt: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Na wolnych obrotach dodajemy stopniowo cukier, żółtka jaj, olej, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao. Masa musi być ciemnoczekoladowa, jeśli ma jaśniejszy kolor to dodajcie jeszcze trochę kakao. ciasto przelewamy na blaszkę ok. 23x23cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy ok. 20 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka.Krem: W rondelku podgrzewamy mleko (to płynne) i rozpuszczamy w nim cukru (nie doprowadziłam do wrzenia). Miękkie masło ucieram, dodajemy ostudzone mleko (ciepłe spowoduje, że masło będzie się rozpuszczać), mleko w proszku i ucieramy.
Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Nakładamy krem na jeden biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem i polewamy ciasto, rozprowadzając nożem. Ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.
Ciasto podane na Porcelana Bogucice
Bardzo smacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda...:-)
OdpowiedzUsuńApetyczne kosteczki! Idealne do kawy, herbaty...do wszystkiego:)
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
UsuńMogę powiedzieć że jest bardzo smaczne,bo już go piekłam!
UsuńMogę powiedzieć że to ciasto jest pyszne,bo już go piekłam!
UsuńCiasto super.Przepis pewnie wykorzystam;)
OdpowiedzUsuńTo ciasto musi być przepyszne! *.*
OdpowiedzUsuńMasa kremowa z mlekiem w proszku...pychotka! :)
Świetny przepis!
dziękuję :)
UsuńBardzo fajne ciasto Aguś. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńApetyczna kanapeczka)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńRobil robilam ;) mega slodycz ale czasami mozna ;)
OdpowiedzUsuńJak zrobiłaś Polewę????
OdpowiedzUsuńdeserową czekoladę rozpuściłam z masłem w rondelku i polałam ciasto
UsuńUwielbiam to ciasto, dodatek mleka w proszku sprawia, że smakuje obłędnie ;-)
OdpowiedzUsuńrobił ktoś to ciasto musi być mleko niebieskie a jak mam łaciate może być
OdpowiedzUsuńmleko musi być w proszku, najlepsze jest w niebieskim opakowaniu- jest to mleko pełne.
UsuńLaciate tez moze byc!!! Wiem bo robie na laciatym
UsuńWcale nie musi byc jakies niebieskie tylko jak najbardziej moze byc Łaciate!!!
Usuńspróbuję zrobić, wygląda bardzo apetycznie no i jest bardzo łatwe :)
OdpowiedzUsuńjestem bardzo ciekawa smaku tej masy , musze to wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńCiasto pysznie wygląda a koniecznie musi być masło.
OdpowiedzUsuńMasło można zastąpić margaryną, jednak ja osobiście margaryny w wypiekach w ogóle nie używam ;) Margaryna sprawi, że krem będzie bardziej żółty i na pewno zmieni smak- krem będzie bardziej margarynowy niż maślany. Polecam użycie masła 82% tłuszczu
UsuńCzy można użyć mniejszej ilości cukru niż w przepisie? Wygląda smakowicie jednak nie lubię gdy ciasto jest bardzo słodkie...
OdpowiedzUsuńtak, można ;) zawsze można masę wcześniej spróbować ;)
UsuńCiasto bardzo dobre, jednak robiłam ten krem i wyszło go bardzo mało,warstwa dużo cieńsza niż na obrazku.
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało :) A co do cieńszej warstwy to nie użyłaś czasem większej blaszki i dlatego warstwa wyszła ci cieńsza?
UsuńA ja zaczelam 40 dni bez slodyczy��
OdpowiedzUsuńA czy można użyć mleka w proszku z osm gostyn?ono jest w proszku ale na opakowaniu napisane ze jest granulowane???
OdpowiedzUsuńmożna, jednak takie mleko trzeba zmielić blenderem lub w maszynce do mielenia kawy na proszek.
UsuńZnalazłam przepis w którym dodaje się też do masy ubita śmietanę 36, ale niestety wszystko mi się zwazylo. Dlaczego?
OdpowiedzUsuńCiężko mi powiedzieć dlaczego, bo nie znam tego kremu ze śmietanką 36%. Może masa była za ciepłą? Poleć skorzystać z mojego przepisu, zawsze się udaje😊
UsuńPiekłam i dziś znowu bo jest przepyszne
OdpowiedzUsuńWitam, ciezko jest kupic mleko w proszku niebiesie. Jest mleko w proszku laciate, tez pelne. Mysle, ze mozna go uzyc.
OdpowiedzUsuńMożna, ja kupiłam mleko w proszku w Tesco. Proszę podpisz się następnym razem :)
UsuńJakiej wielkości blachę użyć by ciasto wyglądało jak na załączonym zdjęciu?
OdpowiedzUsuńU mnie blaszka 23×23cm. Jak takiej nie masz, to lepiej użyć trochę mniejszej niż większej.
UsuńCzy te mleko w proszku dodajemy w formie jakiej jest czy robic trzeba tak jak sie robi mleko?
OdpowiedzUsuńMleko w proszku dodajemy sypkie do podgrzanego mleka z cukrami i masłem.
Usuńciasto jest przepyszne robie je juz od roku i caly czas jest na pierwszym miejscu u moich dzieci :))
OdpowiedzUsuńWitam. Ciasto bardzo dobre, aczkolwiek masy ledwo wystarczylo na przykrycie blatu ( rozmiar 25x25 ). Żeby uzyskać efekt taki jak na zdjeciu potrzeba prawie 3x tyle składników.
OdpowiedzUsuńTeż już ktoś mi pisał, że kremu wyszło mu mniej niż u mnie... nie mam pojęcia z czego to wynika. Czy na pewno zrobiłaś krem ze wszystkich składników?
UsuńWitam! Cofam swój komentarz. Owszem, masy wyszło mało jak wylewało się ją na blat, natomiast po nocnym leżakowaniu stała się twarda i bylo jej więcej. Pozdrawiam!
UsuńDzisiaj znowu go piekę.. :)
Bardzo cieszę się, że problem się rozwiązał :) mleko w proszku z czasem pęcznieje, więc to pewnie dlatego tak się dzieje;)
UsuńWygląda extra😊 muszę spróbować
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto :) Ja upiększyłam swój przepis o dodanie kilka łyżeczek cappuccino. Niebiański smak :)
OdpowiedzUsuńWitam chciałabym się dowiedzieć czy mleko w proszku dodaje się na koniec gdy mleko z cukrem utre z masłem .I czy mleko podgrzane ma być zimne zanim zacznę ucierać z masłem .
OdpowiedzUsuńTak, mleko w proszku dodajemy na końcu. A mleko podgrzane ma być delikatnie ciepłe, a nie zimne.
UsuńWitam. Niestety w przepisie jako składnika nie widzę masła do masy. Ile go dodać?
OdpowiedzUsuńJest w składnikach na krem: 300 g masła
UsuńCiasto bardzo dobre. Dzieciakom bardzo smakuje:)
OdpowiedzUsuńSuper masa :)Miałam dylemat czy posmarować biszkopt czy wciągnąć tak jak jest ;) Świetny przepis :D
OdpowiedzUsuńJest pyszne robię bardzo często polecam szczególnie dla dzieci
OdpowiedzUsuńBardzo podobne do ciasta Milky Way, który to przepis otrzymałam od znajomych i piekę go regularnie. Tylko w moim przepisie nie ma tyle masła ;) Tę modyfikację również wypróbuję.
OdpowiedzUsuńNo to biore sie za robienie😉
OdpowiedzUsuń