niedziela, 1 marca 2015

Ciasto mleczna kanapka

Pyszna mleczna kanapka, choć bardzo słodka... w smaku przypomina smak mleka skondensowanego :) Duża ilość masła spowodowała, że krem jest dość twardy po schłodzeniu i bardzo ładnie się kroi. Przepis znalazłam na to ciasto na stronie Moje Wypieki. Niektórzy w ten sposób robią ciasto Milky way.

Składniki:

  • kakaowy biszkopt:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 6 jajek,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju.
  • masa:
  • 2 szklanki mleka w proszku (pełne, niebieskie),
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 300 g masła 82%,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego.
  • polewa:
  • 100 g deserowej czekolady,
  • 40 g masła.

Przygotowanie:

Biszkopt:  Białka jaj ubijamy na sztywną pianę. Na wolnych obrotach dodajemy stopniowo cukier, żółtka jaj, olej, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao. Masa musi być ciemnoczekoladowa, jeśli ma jaśniejszy kolor to dodajcie jeszcze trochę kakao. ciasto przelewamy na blaszkę ok. 23x23cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy ok. 20 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka.

Krem:  W rondelku podgrzewamy mleko (to płynne) i rozpuszczamy w nim cukru (nie doprowadziłam do wrzenia). Miękkie masło ucieram, dodajemy ostudzone mleko (ciepłe spowoduje, że masło będzie się rozpuszczać), mleko w proszku i ucieramy.

Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Nakładamy krem na jeden biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem i polewamy ciasto, rozprowadzając nożem. Ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.

Ciasto podane na Porcelana Bogucice



53 komentarze:

  1. Apetyczne kosteczki! Idealne do kawy, herbaty...do wszystkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto super.Przepis pewnie wykorzystam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto musi być przepyszne! *.*
    Masa kremowa z mlekiem w proszku...pychotka! :)
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne ciasto Aguś. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robil robilam ;) mega slodycz ale czasami mozna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zrobiłaś Polewę????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. deserową czekoladę rozpuściłam z masłem w rondelku i polałam ciasto

      Usuń
  7. Uwielbiam to ciasto, dodatek mleka w proszku sprawia, że smakuje obłędnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. robił ktoś to ciasto musi być mleko niebieskie a jak mam łaciate może być

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mleko musi być w proszku, najlepsze jest w niebieskim opakowaniu- jest to mleko pełne.

      Usuń
  9. spróbuję zrobić, wygląda bardzo apetycznie no i jest bardzo łatwe :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jestem bardzo ciekawa smaku tej masy , musze to wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto pysznie wygląda a koniecznie musi być masło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło można zastąpić margaryną, jednak ja osobiście margaryny w wypiekach w ogóle nie używam ;) Margaryna sprawi, że krem będzie bardziej żółty i na pewno zmieni smak- krem będzie bardziej margarynowy niż maślany. Polecam użycie masła 82% tłuszczu

      Usuń
  12. Czy można użyć mniejszej ilości cukru niż w przepisie? Wygląda smakowicie jednak nie lubię gdy ciasto jest bardzo słodkie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można ;) zawsze można masę wcześniej spróbować ;)

      Usuń
  13. Ciasto bardzo dobre, jednak robiłam ten krem i wyszło go bardzo mało,warstwa dużo cieńsza niż na obrazku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało :) A co do cieńszej warstwy to nie użyłaś czasem większej blaszki i dlatego warstwa wyszła ci cieńsza?

      Usuń
  14. A ja zaczelam 40 dni bez slodyczy��

    OdpowiedzUsuń
  15. A czy można użyć mleka w proszku z osm gostyn?ono jest w proszku ale na opakowaniu napisane ze jest granulowane???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, jednak takie mleko trzeba zmielić blenderem lub w maszynce do mielenia kawy na proszek.

      Usuń
  16. Znalazłam przepis w którym dodaje się też do masy ubita śmietanę 36, ale niestety wszystko mi się zwazylo. Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi powiedzieć dlaczego, bo nie znam tego kremu ze śmietanką 36%. Może masa była za ciepłą? Poleć skorzystać z mojego przepisu, zawsze się udaje😊

      Usuń
  17. Piekłam i dziś znowu bo jest przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam, ciezko jest kupic mleko w proszku niebiesie. Jest mleko w proszku laciate, tez pelne. Mysle, ze mozna go uzyc.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ja kupiłam mleko w proszku w Tesco. Proszę podpisz się następnym razem :)

      Usuń
  19. Jakiej wielkości blachę użyć by ciasto wyglądało jak na załączonym zdjęciu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie blaszka 23×23cm. Jak takiej nie masz, to lepiej użyć trochę mniejszej niż większej.

      Usuń
  20. Czy te mleko w proszku dodajemy w formie jakiej jest czy robic trzeba tak jak sie robi mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko w proszku dodajemy sypkie do podgrzanego mleka z cukrami i masłem.

      Usuń
  21. ciasto jest przepyszne robie je juz od roku i caly czas jest na pierwszym miejscu u moich dzieci :))

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam. Ciasto bardzo dobre, aczkolwiek masy ledwo wystarczylo na przykrycie blatu ( rozmiar 25x25 ). Żeby uzyskać efekt taki jak na zdjeciu potrzeba prawie 3x tyle składników.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też już ktoś mi pisał, że kremu wyszło mu mniej niż u mnie... nie mam pojęcia z czego to wynika. Czy na pewno zrobiłaś krem ze wszystkich składników?

      Usuń
    2. Witam! Cofam swój komentarz. Owszem, masy wyszło mało jak wylewało się ją na blat, natomiast po nocnym leżakowaniu stała się twarda i bylo jej więcej. Pozdrawiam!
      Dzisiaj znowu go piekę.. :)

      Usuń
    3. Bardzo cieszę się, że problem się rozwiązał :) mleko w proszku z czasem pęcznieje, więc to pewnie dlatego tak się dzieje;)

      Usuń
  23. Wygląda extra😊 muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  24. Przepyszne ciasto :) Ja upiększyłam swój przepis o dodanie kilka łyżeczek cappuccino. Niebiański smak :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Witam chciałabym się dowiedzieć czy mleko w proszku dodaje się na koniec gdy mleko z cukrem utre z masłem .I czy mleko podgrzane ma być zimne zanim zacznę ucierać z masłem .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mleko w proszku dodajemy na końcu. A mleko podgrzane ma być delikatnie ciepłe, a nie zimne.

      Usuń
  26. Witam. Niestety w przepisie jako składnika nie widzę masła do masy. Ile go dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w składnikach na krem: 300 g masła

      Usuń
  27. Ciasto bardzo dobre. Dzieciakom bardzo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Super masa :)Miałam dylemat czy posmarować biszkopt czy wciągnąć tak jak jest ;) Świetny przepis :D

    OdpowiedzUsuń