Składniki:
- 200 g masła,
- 180 g mąki pszennej,
- 120 g mąki ziemniaczanej,
- 200 g cukru,
- 4 jajka,
- 2 łyżki kakao,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
- dodatkowo: 100 g mlecznej czekolady, cukrowe perełki.
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem na białą, puszystą masę (ok. 5 minut). Dodajemy stopniowe przesiane mąki z proszkiem do pieczenie i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy szczyptę soli i wolnym strumieniem wlewamy roztopione, ostudzone masło (cały czas miksujemy). 2/3 ciasta przelewamy do foremki do babki (wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Do reszty ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Ciemno ciasto wlewamy na jasne. Pieczemy w 175 stopniach do tzw. suchego patyczka ok. 50 minut. Po ostudzeniu dekorujemy mleczną czekoladą i posypkami cukrowymi.Podana na Porcelana Bogucice
Super babeczka :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńWygląda super, idealna na Wielkanoc:)
OdpowiedzUsuńPorywam kawałek:)
OdpowiedzUsuńjuż nawet dla Ciebie ukroiłam :)
UsuńCudowna! A pomysł z polaniem babki czekolada i obsypaniem orzechami - genialny!
OdpowiedzUsuńorzechów tam nie ma, tylko posypka cukrowa :)
UsuńTaką babę na Święta to bym zrobiła! :) pozdrawiam, zapraszam :)
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńBabki marmurowe zawsze tak ślicznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńRewelacja:)
OdpowiedzUsuńJuż wiem jaką babkę zrobię na święta :D
OdpowiedzUsuń