poniedziałek, 9 marca 2015

Chleb orkiszowy na maślance

 Pyszny chlebek z chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem mąki orkiszowej.

Składniki:

  •  400 g mąki pszennej typ 750,
  • 160 g mąki orkiszowej typ 700,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 40 g otrębów orkiszowych,
  • 250ml maślanki,
  • 250 ml letniej wody,
  • 4 łyżki letniego mleka,
  • 2 płaskie łyżeczki cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • dwie garści ziaren słonecznika.

Przygotowanie: 

  Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, 4 łyżkami mleka. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąki przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta- powinno podwoić swoją objętość.  Następnie przekładamy do keksówki, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami lub silikonowej (ja używam silikonowej i niczym już jej nie smaruję, foremka się rozszerza dlatego chlebek ma taki kształt :)) Ponownie odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 40-50 min na 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Jeśli skórka zacznie się mocno rumienić do zmniejszamy temperaturę.

Przepis pochodzi z bloga Moje pasje

4 komentarze: