wtorek, 10 marca 2015

Kotlety mielone z brokułem, kalafiorem i marchewką


Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 1 garść różyczek brokuła,
  • 1 garść różyczek kalafiora,
  • 1 garść mini marchewek,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Różyczki brokuła, kalafiora i mini marcheweczki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Do mięsa mielonego wbijamy 1 jajko, dodajemy ostudzone warzywa i cebulkę, trochę bułki tartej, pieprz i sól. Mieszamy. Formujemy kulki i obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Kotlecki podane na Porcelana Bogucice

14 komentarzy: