Pyszny, domowy chleb na zakwasie :)
Składniki:
- 200 g mąki żytniej razowej typ 720 Kłos Pol,
- 200 g mąki żytniej razowej typ 2000,
- 400 ml letniej wody,
- 2 płaskie łyżeczki soli,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- ok. 170 g ziaren (pestki dyni, słonecznik, sezam, siemię lniane, otręby).
przygotowanie zakwasu:
- 200 ml letniej wody,
- 200 g mąki żytniej razowej typ 2000,
- 3 łyżki zakwasu.
Przygotowanie:
Wieczorem mieszamy
zakwas z letnią wodą i mąką żytnią razową typ 2000. Owijamy miskę z zakwasem folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc (ok. 12 godzin). Następnego dnia odkładamy do słoiczka 3 łyżki z tego zakwasu (będzie na kolejny chlebek) i wkładamy do lodówki. Do pozostałego zakwasy dodajemy mąki, wodę, sól, cukier i ziarna. Mieszamy, przekładamy do keksówki (u mnie silikonowa), jeśli macie blaszaną to musicie ją wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub otrębami. Foremkę wkładamy w reklamówkę i odstawiamy na 6-8 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Taki chlebek wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 75 minut w 175 stopniach.
Domowy chlebek najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńdokładnie :)
UsuńŚwietnie wygląda! ;))
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie. Tak ma byc :D
OdpowiedzUsuń:)
Usuńtaki dmowy chlebek najlepszy, a jak smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńChlebek zdrowy tylko dlaczego na etapie wyrastania wkładamy w reklamówkę ,o ile jeszcze folia spożywcza jest do przyjęcia ,to już reklamówka nie ,poniekąd niweczy nasz trud
OdpowiedzUsuńmoże być folia spożywcza, ja używam takich reklamówek jednorazowych :) chodzi o to, żeby zakwas miał ciepłe i wilgotne środowisko :)
Usuń