piątek, 20 marca 2015

Chleb żytni razowy na zakwasie

Pyszny, domowy chleb na zakwasie :)

Składniki:

  • 200 g mąki żytniej razowej typ 720 Kłos Pol,
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000,
  • 400 ml letniej wody,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • ok. 170 g ziaren (pestki dyni, słonecznik, sezam, siemię lniane, otręby).
przygotowanie zakwasu:
  • 200 ml letniej wody,
  • 200 g mąki żytniej razowej typ 2000,
  • 3 łyżki zakwasu.

Przygotowanie:

Wieczorem mieszamy zakwas z letnią wodą i mąką żytnią razową typ 2000. Owijamy miskę z zakwasem folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc (ok. 12 godzin). Następnego dnia odkładamy do słoiczka 3 łyżki z tego zakwasu (będzie na kolejny chlebek) i wkładamy do lodówki. Do pozostałego zakwasy dodajemy mąki, wodę, sól, cukier i ziarna. Mieszamy, przekładamy do keksówki (u mnie silikonowa), jeśli macie blaszaną to musicie ją wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub otrębami. Foremkę wkładamy w reklamówkę i odstawiamy na 6-8 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Taki chlebek wkładamy do zimnego piekarnika i pieczemy ok. 75 minut w 175 stopniach.

8 komentarzy:

  1. Zdrowo i smacznie. Tak ma byc :D

    OdpowiedzUsuń
  2. taki dmowy chlebek najlepszy, a jak smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek zdrowy tylko dlaczego na etapie wyrastania wkładamy w reklamówkę ,o ile jeszcze folia spożywcza jest do przyjęcia ,to już reklamówka nie ,poniekąd niweczy nasz trud

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być folia spożywcza, ja używam takich reklamówek jednorazowych :) chodzi o to, żeby zakwas miał ciepłe i wilgotne środowisko :)

      Usuń