niedziela, 15 lutego 2015

Zakwas żytni chlebowy. Zakwas na chleb.

Składniki:

  • 12 łyżek mąki żytniej typ 2000,
  • 12 łyżek letniej wody.

Przygotowanie:

pierwszy etap: do słoika o pojemności 500 ml wsypujemy 3 łyżki mąki, zalewamy 3 łyżkami letniej wody i mieszamy, tak żeby nie było grudek. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (ok. 25 stopni) - najlepiej zimą koło grzejnika, a latem w nasłonecznione miejsce. Zostawiamy na 12 godziny.

drugi etap: dosypujemy kolejne 3 łyżki mąki i zalewamy 3 łyżkami letniej wody. Mieszamy i odstawiamy na 12 godziny w ciepłe miejsce.

trzeci etap: dosypujemy kolejne 3 łyżki mąki i zalewamy 3 łyżkami letniej wody. Mieszamy i odstawiamy na 12 godziny w ciepłe miejsce.

czwarty etap: dosypujemy kolejne 3 łyżki mąki i zalewamy3 łyżkami letniej wody. Mieszamy i odstawiamy na 12 godziny w ciepłe miejsce.

Zakwas będzie wydzielał charakterystyczny kwaśny zapach. Taki zakwas możemy przechowywać do 2 tygodni w szczelnym słoiczku (u mnie w słoiczku More than Jar) w lodówce. Dokarmiamy go dodając 3 łyżki mąki i 3 łyżki letniej wody, mieszamy. Z czego 3 łyżki zakwasu odkładamy do lodówki, a resztę do chlebka :) Chyba, że potrzeba nam więcej zakwasu wtedy dodajemy większą ilość mąki i wody.

6 komentarzy:

  1. Ja swój chleb na zakwasie robię już od dwóch lat. To najlepszy chleb :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie wiem co robie zle.. ale ilekroc robilam zakwas tylekroc byl do d... i ladowal w koszu... chyba nie mam do tego serca...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a stał u Ciebie zawsze w ciepłym miejscu? Zakwas musi mieć 25-26 stopni ;)

      Usuń
  3. Zapisuję zakwas :D Może w końcu upiekę swój własny, domowy chleb :)

    OdpowiedzUsuń