poniedziałek, 16 marca 2015

Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i warzywami

Gdy nie mam pomysłu na obiad to robię zapiekankę, można dodać do niej to co się ma w lodówce... dlatego za każdym razem jest inna ;)

Składniki:

  • 200 g makaronu penne Czaniecki,
  •  3 kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 brokuł,
  • 2 garście rukoli,
  • 50 g sera żółtego lub korycińskiego,
  • 400 ml śmietanki 30 %,
  • 100 ml śmietany 12%,
  • 2 żółtka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy Oleofarm.

Przygotowanie:

Makaron podgotowałam ok. 5 minut w osolonej wodzie. Tak samo brokuł w drugim rondelku lekko podgotowałam. Na rozgrzanym oleju podsmażyłam kiełbaskę z cebulkę, pokrojone w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyłam makaron z różyczkami brokuła. Kolejne warstwy zrobiłam z papryki pokrojonej w kostkę, kiełbaski z cebulką. Zalałam zapiekankę śmietaną (12% i 30 % wymieszane z roztrzepanymi żółtkami). Przykryłam i piekłam ok. 35 minut w 180 stopniach. Następnie odkryłam i posypałam serem. Piekłam jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypałam rukolą.

11 komentarzy:

  1. Zapiekanka cudna, oj musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo kolorowo :) Często robię podobne zapiekanki, ale bez mięsa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie mąż mięsożerny, więc musi być jakieś mięsko.... ale można eksperymentować i w sumie wszystko pasuje do takiej zapiekanki :)

      Usuń
  3. zapiekanka to dobra sprawa na porządek w lodówce :):) zapiekanka wyszła znakomicie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszniutka propozycja :) Zapiekanka wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń