czwartek, 2 kwietnia 2015

Koszyczki wielkanocne


Kolejny, prosty przepis na słodkie koszyczki wielkanocne... jeszcze zdążycie je zrobić, a do koszyczka możecie włożyć co tylko chcecie :)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 75 g masła,
  • po 1 łyżeczce nutelli do koszyczka,
  • bakalie, kolorowe jajeczka,
  • odrobina gorzkiej czekolady,
  • białko do posmarowania.

Przygotowanie:

W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy tak długo, aż składniki połączą nam się w jedną kulkę. Następnie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i schładzamy ok. godziny w lodówce. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto, z którego szklanką wycinamy kółka. Foremki na babeczki smarujemy masłem i wyklejamy kółeczkami z ciasta.

Skrawki ciasta zagniatamy i formujemy z nich wałeczki, które formujemy w łuk- będą to rączki do koszyczków. Smarujemy je białkiem. Rączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je z foremkami w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.

Po upieczeniu i ostudzeniu, koszyczki wypełniamy nutellą i bakaliami (u mnie: migdały blanszowane, orzechy laskowe, żurawina, płatki migdałowe i kolorowe pisanki).

Czekoladę rozpuszczamy i maczamy w niej końce rączek i przyklejamy je do koszyczków.



12 komentarzy: