Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- 75 g masła,
- po 1 łyżeczce nutelli do koszyczka,
- bakalie, kolorowe jajeczka,
- odrobina gorzkiej czekolady,
- białko do posmarowania.
Przygotowanie:
W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy tak długo, aż składniki połączą nam się w jedną kulkę. Następnie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i schładzamy ok. godziny w lodówce. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto, z którego szklanką wycinamy kółka. Foremki na babeczki smarujemy masłem i wyklejamy kółeczkami z ciasta.Skrawki ciasta zagniatamy i formujemy z nich wałeczki, które formujemy w łuk- będą to rączki do koszyczków. Smarujemy je białkiem. Rączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy je z foremkami w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.
Po upieczeniu i ostudzeniu, koszyczki wypełniamy nutellą i bakaliami (u mnie: migdały blanszowane, orzechy laskowe, żurawina, płatki migdałowe i kolorowe pisanki).
Czekoladę rozpuszczamy i maczamy w niej końce rączek i przyklejamy je do koszyczków.
Koszyczki świetne. Dzieciaki były by zachwycone gdybym zrobiła :)
OdpowiedzUsuńoj to na pewno:) szczególnie, że w środku jest nutella :)
UsuńŚliczne :)
OdpowiedzUsuńŚwietne te koszyczki, cudnie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńsuper :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńPomysł genialny.Pięknie się prezentują te koszyczki;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJakie smakowite! Jadłabym <3
OdpowiedzUsuńpięknie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń