piątek, 3 kwietnia 2015

Ciasteczka króliczki

Długo się zastanawiałam czy wstawić przepis i zdjęcie na te ciasteczka... nie jestem zadowolona z efektu końcowego... w trakcie lukrowania obudziła się moja roczna córeczka, która chciała na ręce, więc na jednej ręce miałam Majke, a drugą lukrowałam i efekt sami widzicie;/ ale może kogoś zainspiruje to jak zrobić ciastka króliczki z użyciem foremki do serduszek :)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 75 g masła,
  • lukier: cukier puder, gorąca woda, zielony barwnik,
  • draże na oczy i nosek.

 Przygotowanie: 

 W misce zagniatamy składniki na kruche ciasto: miękkie masło, mąkę, żółtka i cukier. Zagniatamy tak długo, aż składniki połączą nam się w jedną kulkę. Następnie ciasto wkładamy w woreczek foliowy i schładzamy ok. godziny w lodówce. Stolnicę lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto, z którego szklanką wycinamy serduszka (ja wycinałam 2 rozmiary- mniejsze i większe). Te mniejsze należy przeciąć wzdłuż- będą to uszy. Doklejamy pod spodem dużego serduszka uszy. Układamy ciasta na papierze do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w 175 stopniach.

Do cukru pudru dolewamy powoli gorącą wodę i mieszamy. Lukier musi być gęsty, jak wyjdzie za rzadki to dosypujemy cukier puder. Na koniec dodajemy zielony barwnik w żelu.

10 komentarzy: