Składniki:
ciasto:krem:
- 2 budynie waniliowe Dr Oetker,
- 500 ml mleka,
- 200 g masła.
Przygotowanie:
ciasto: W garnku gotujemy wodę i dodajemy masło, żeby się w niej roztopiło. Dodajemy szczyptę soli i szybkim ruchem wsypujemy mąkę. Ciasto mieszamy energicznie łyżką na małym ogniu, aż powstanie kulka. Wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Ciasto przekładamy do szprycy i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach (grzanie od dołu bez termoobiegu) i kolejne 15 minut w 160 stopniach. Po ostudzeniu przekrawamy na wzdłuż.krem: Budynie gotujemy (tak jak na opakowaniu) na mleku. Zostawiamy gotowy budyń do ostudzenia i miksujemy go z miękkim masłem. Taki krem przekładamy do szprycy i schładzamy w lodówce przez 15-20 minut.
Krem wyciskamy na połówki ciastek i przykrywamy drugimi połówkami. Posypujemy cukrem pudrem.
krem:
Takie eklerki są przepyszne:)
OdpowiedzUsuńPyszne ,cudny deser.
OdpowiedzUsuńwyglądają kusząco. Spóznione ale szczere życzenia z okazji urodzin.
OdpowiedzUsuńMarzą mi się, żeby je zrobić! Muszę w końcu spróbować :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko wszystkiego najlepszego :-) a eklerki cudowne :-)
OdpowiedzUsuńObejrzałam dziś Masterchefa, w którym je robili i pomyślałam, że też muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńPiękne wyszły Ci te eklery, uwielbiam ;).
OdpowiedzUsuńo kurde, ale mi smaka zrobiłaś! a ja w pracy buuuu
OdpowiedzUsuńTak się zbieram na upieczenie eklerów ale jakoś czasu nie ma :)
OdpowiedzUsuńPysznie. Uwielbiam od czasu do czasu zjesc cos takiego ;) mmm
OdpowiedzUsuńNominowałam Cię do Liebster Award, będzie mi bardzo miło jak odpowiesz na moje pytania http://do-it-with-ann.blogspot.com/2015/10/liebster-award.html
OdpowiedzUsuńEklerki są tuczące a ja na diecie:(
Ile eklerek wychodzi z takiej porcji składników jak w przepisie?
OdpowiedzUsuńOk 10-12, w zależności od ich wielkości.
UsuńDziekuje, w takim razie chyba zrobię podwójna porcję ;)
Usuń