dzisiaj mam dla Was konkurs razem z Friends of Glass, do wygrania jest piękny 5litrowy słoik I love glass (taki jak na zdjęciu) w którym możecie trzymać suszone grzyby, kisić ogórki czy przygotować nalewkę- to już zależy od Was :)
Temat konkurs to po prostu: smak :) Chciałabym żebyście podali mi przepis na jakieś przetwory, tak żeby ślinka pociekła na samą myśl o ich smaku :) Wpisy zostawiajcie pod tym postem.
Konkurs trwa od 01.10.15r. do 08.10.15r. Wyniki będą 1 lub 2 dni po zakończeniu konkursu w tym poście.
Będzie nam miło jak polubicie Nasze stronki Friends of Glass i Aga w kuchni
Wyniki:
Nie przeciągając, nie przedłużając słoik trafia w ręce Katarzyny S.
Poproszę o dane do wysyłki na maila agn.trzcinska@gmail.com
Pomysł na cydr- rewelacja ;)
SOS SŁODKO-KWAŚNY
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
1 kg papryki
1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
5-6 marchewek
1 łyżka soli
Dodatkowo:
3-4 ząbki czosnku
1 szkl cukru
2 łyżki musztardy
50-100 ml octu (ja dałam 50 ml)
1 łyżka ostrej papryki
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sok z puszki ananasów
1. Pomidory zanurzać na chwilę we wrzątku i obierać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne (odłożyć je do rondelka razem z odkrojonymi korzonkami itp), a miąższ pokroić w kosteczkę, przełożyć do dużego garnka, posolić i wstawić na gaz. Odstawione w rondelku gniazda nasienne zagotować, po czym przetrzeć je przez sito do reszty pomidorów.
2. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę w półplasterki i dodać do pomidorów. Gotować razem ok 30 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w paseczki paprykę i gotować jeszcze ok 10-15 minut.
3. Ananasy pokroić w kawałki i razem z kukurydzą dodać do garnka, zagotować. Dodać cukier, ocet, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z sokiem z puszki ananasów. Mieszając doprowadzić do wrzenia, przełożyć do wyparzonych, suchych słoików i zakręcić. Pasteryzować ok 10-15 minut.
Zdjęcia można zobaczyć na moim blogu:
http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/09/sos-sodko-kwasny-do-soikow.html
Dżem wiśniowy z wanilią i amaretto..
OdpowiedzUsuńTen przepis o mój debiut, jeśli chodzi o przetwory owocowe i na zawsze będzie w moi sercu :-) Teraz mi się marzą ogórki kiszone - takie jak robiła moja babcia...
OdpowiedzUsuńDomowy dżem truskawkowy z wanilią i cukrem brzozowym
1 kg truskawek
250 g cukru brzozowego (ksylitolu)
1/2 cytryny
1 laska wanilii
Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i kroimy na 2 lub 4 części w zależności od wielkości owoców. Następnie przekładamy truskawki na głęboką patelnię, dodajemy ksylitol, sok z 1/2 cytryny i nasionka z laski wanilii (laskę nacinamy wzdłuż, rozchylamy brzegi i nożem wyskrobujemy środek). Wszystko razem mieszamy, zagotowujemy, a następnie smażymy na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez około godzinę. Po godzinie przekładamy odrobinę dżemu na zimny talerzyk i sprawdzamy w ten sposób, jak będzie konsystencja dżemu po wystygnięciu. Jeśli jest zbyt rzadka, to jeszcze chwilę gotujemy dżem. Następnie przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków, stawiamy „do góry nogami” i czekamy, aż wystygnie. Jeśli wieczko nie zaciągnie, musimy słoiki z dżemem dodatkowo wygotować (wypasteryzować) chyba, że chcemy zjeść dżem w ciągu najbliższych dni – wtedy po prostu wkładamy go do lodówki.
Jak wyszło można zobaczyć tu: http://sniadanieubasi.blogspot.com/2015/08/domowy-dzem-truskawkowy-z-wanilia-i.html
Pozdrawiam serdecznie, Basia pani_msiowa@vp.pl
Ananas z cukini
OdpowiedzUsuń2,5 kg żółtej cukini
1 kg cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Pokrojoną w kostkę cukinię wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i kwaskiem cytrynowym.Przykryć ściereczką, zostawić na noc, aby puściła sok.
Na drugi dzień włożyć do wyparzonych słoiczków razem z sokiem i 20 min pasteryzować
Świetne do sałatek, np. z kurczaka wędzonego, do ciasta i do deserów. Smakuje jak prawdziwy ananas z puszki, mmmm.
Pozdrawiam, Dorota
Mus malinowy z prawdziwą wanilią :)
OdpowiedzUsuńMaliny wrzucamy na patelnię lub garnek z grubym dnem zasypujemy cukrem i smażymy . Dodajemy nasionka z wanili i laski i całość smażymy dość długo do odparowania wody . Przepyszny do wszystkiego :P herbaty, twarożku tortów naleśników :) prosto i smacznie
Dżem z pomarańczy i suszonych moreli: (idealny do kruchych rogalików, naleśników, bułeczek drożdżowych, kanapek i do wyjadania prosto ze słoiczka :)
OdpowiedzUsuńduże pomarańcze (lub 3 mniejsze)
150 g suszonych moreli
ewentualnie cukier
Pomarańcze myjemy, wkładamy na 2 minuty do wrzątku, wyjmujemy, dokładnie szorujemy szczoteczką i jeszcze raz płuczemy. Gotowe pomarańcze wycieramy. Z jednej ocieramy skórkę i przekładamy do garnka o grubym dnie. Pomarańcze obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do skórki. Morele zalewamy wrzątkiem, po minucie odsączamy, dodajemy do pokrojonych pomarańczy. Dżem smażymy na średnim ogniu około 5 minut, po tym czasie wszystko blendujemy i jeszcze raz przesmażamy. Jeśli dżem jest mało słodki dodajemy łyżkę cukru. Gorący dżem przekładamy do słoiczków, a te stawiamy do góry dnem do czasu aż ostygną. Przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu.
Skoro słój jest taki duży to proponuję przepis na coś pysznego, orzeźwiającego i coś co na pewno się nie zmarnuje, a mianowicie na cydr ;) Wystarczy, że kupimy 4 litry soku z jabłek (najlepiej świeżego, tłoczonego, bez konserwantów) i drożdże do cydru wraz z pożywką. Drożdże mieszamy z 200 ml wody i odstawiamy na 20 minut. Następnie dodajemy do soku z pożywką i wlewamy do słoja. Zakrywamy gazą i po kilku dniach mamy pyszny cydr- lepszy niż ten sklepowy :)
OdpowiedzUsuńSos do makaronu z batatami i boczkiem
OdpowiedzUsuńSłodko – ostry sos zarówno do makaronu jak i ryżu. Słodkie bataty przenikają się ze smakiem ostrej czerwonej papryki. Idealny do słoików, ponieważ stanowi szybki obiad.
1 batat
1 marchew
200 g pieczarek
1 czerwona papryka
3 cebule
200 g boczku wędzonego
350-400 ml bulionu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
1 łyżeczka przyprawy warzywnej do potraw np. Vegeta
Sól
Pieprz
Olej do podsmażenia
200 g makaronu ryżowego
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki, paprykę w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dokładamy pieczarki i paprykę. Podsmażamy około 10 minut. Bataty obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Warzywa dokładamy do garnka. Całość podlewamy bulionem z koncentratem pomidorowym. Dokładamy pokrojony boczek, przyprawiamy ostrą czerwoną papryką, warzywną przyprawą do potraw, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem. Gorący sos możemy przełożyć do wyparzonych słoików, odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce.
Autor: Wioleta Szczepańska wioleta.22@wp.pl
KOMBUCHA - To jeden z naszych ulubionych smaków, najlepiej smakuje schłodzony :) Można pić sam, z wodą, dodać np. imbiru. jest lekko musujący :)
OdpowiedzUsuńSkładniki (na każde 2 litry wody) :
- ok. 160 gramów cukru - 1 szklanka
- 3-4 łyżeczki herbaty czarnej, zielonej lub czerwonej (lub 3-4 torebki herbaty
expresowej) - można mieszać
- 1 zdrowy grzyb tzw. SCOBY
- 200 ml startera (zaczynu) - czyli kombuchy z poprzedniej fermentacji
Sposób przygotowania:
1. Zaparz herbatę.
2. Przecedź ją przez sitko lub wyjmij torebki (jeśli używasz herbaty ekspresowej)
3. Dodaj cukier i wymieszaj go aby całkowicie się rozpuścił.
4. Dodaj pozostałą ilość wody.
5. Poczekaj aż herbata z cukrem ostygnie do temperatury pokojowej (zbyt wysoka temperatura może zniszczyć kombuchę).
6. Dodaj zaczyn kombuchy.
7. Umieść „grzyba” w naczyniu.
8. Nakryj naczynie gazą lub ściereczką i umocuj gumką.
9. Odstaw w ciepłe i ciemne (wystarczy że nie będzie bezpośrednio na słońcu) miejsce.
10. Po 7-10 dniach kombucha nadaje się do picia :)
Ode mnie przepis na typowo jesienny dżem, choć może nieco zaskakujący, bo... Z jarzębiny :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
(na 3 słoiczki)
500 g jarzębiny
200 g jabłek
300 g cukru trzcinowego
sok z 1/2 cytryny
100 ml wody
Oberwane owoce jarzębiny zamrozić na przynajmniej 48 godzin.
Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Umieścić w garnku razem z przemrożoną jarzębiną, cukrem, sokiem z cytryny i wodą. Zagotować.
Gotować na małej mocy palnika, aż owoce zmiękną, a dżem zgęstnieje (dłużej gotowany dżem będzie gęstszy).
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Słoiki ustawić do góry spodem do całkowitego wystygnięcia dżemu.
Smacznego!
Chutney gruszkowo- warzywny
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 35 dag gruszek
- 60 g jabłek
- 125 g dojrzałych pomidorów (bez skórki i pokrojonych)
- 60 g cebuli
- 60 g rodzynek
- łyżka startej skórki z pomarańczy
- sok z pomarańczy
- 150 g drobnego cukru
- po 1/4 łyżeczki: mielonego cynamonu, pieprzu cayenne, startej gałki muszkatołowej, szczypta szafranu,
- 15 g świeżego, startego korzenia imbiru
- 1, 5 łyżki octu winnego
- sól
Przygotowanie:
Owoce obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wszystkie składniki z wyjątkiem gruszek umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu, do momentu uzyskania konsystencji rzadkiego syropu (ok. godzinę). Dołożyć pokrojone gruszki i gotować jeszcze 40 minut, często mieszając. Podawać do zapiekanek, tostów i warzyw. Świetnie rozgrzewa jesienią i zimą.
dorota54
Ja uwielbiam zapach cynamonu unoszący się w domu. A i do tego zadania wykorzystuje moje 6 malutkich rączek. Efekt puste słoiki.
OdpowiedzUsuńOto przepis na dżem z cukinii z nutą limonki, zapachem mięty i cynamonu. Zmysły szaleją.
1.5 kg obranej i bez pestek cukinii
300 g cukru
Galaretka cytrynowa
Limonka
Cytryna
Mięta
Laska waniliowa
Cukinię kroimy w kostkę i delikatnie podlewamy wodę-gotujemy ok 45 minut, aż zmieknie.
Następnie blendujemy i dodajemy cukier, sok i skórkę z cytryny i limonki oraz galaretkę cytrynowa.
Laske wanilii kroimy wzdłuż, ściągamy nożem pesteczki i wrzucamy do masy (razem z laska).
Miętę zwiazujemy i dorzucamy. Całość gotujemy 30 minut. Wyciągamy miętę i jeszcze gotujemy 15 minut. Raz ciach do słoików i jak się uda przechować do zimy.
Najlepsze na koniec. ... można zrobić wersję z pomarańczą. Dla każdego coś pysznego
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo polecam pyszny dżem z ananasa i śliwek renklod z dodatkiem cytryny, wanilii i rumu. Dżem ten po raz pierwszy przygotowałam latem poprzedniego roku, powtórzyłam w tym roku i na pewno zagości u nas na stałe.
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
1 dużego, dojrzałego, świeżego, pokrojonego na kawałki ananasa
1 kg pokrojonych na kawałki śliwek renklod (bez pestek oczywiście)
700 g cukru (może być trzcinowy)
sok i skórka z obranej 1 cytryny (w postaci wstążki)
1 przekrojona na pół laska wanilii
2-3 łyżki rumu
Owoce zasypujemy cukrem, dodajemy laskę wanilii, skórkę i sok z cytryny i odstawiamy na około 1 godzinę. Doprowadzamy owoce do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż do osiągnięcia konsystencji dżemu. Wyjmujemy wanilię i skórkę z cytryny, dodajemy rum i dżem ponownie mieszamy (ja zmiksowałam całość w blenderze). Gotowy dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków i pasteryzujemy około 20 minut (polecam pasteryzację w piekarniku).
Moja druga propozycja to konfitura ze skórki arbuza.
Potrzebujemy:
500 g skórki z arbuza
500 g cukru
Odważoną skórkę z arbuza obrać z zewnętrznej zielonej części (najlepiej obieraczką do warzyw). Pozostałą jasną część pokroić w kostkę. Włożyć do garnka razem z cukrem i zagotować. Zdjąć z ognia, ostudzić. Powtarzać czynność po upływie 24 godzin przez 3 kolejne dni. Jeszcze gorącą konfiturę przełożyć do słoików i zakręcić. Odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia.
Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania!
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl