środa, 16 września 2015

Papryki faszerowane kaszą jaglaną

Tak mnie ostatnio naszło na faszerowane papryki, a że uwielbiam kaszę jaglaną to postanowiłam nią napełnić papryczki :) W lodówce znalazłam serek feta, który dodał fajnego słonego smaku, a słodyczy dodała brzoskwinia :)

Składniki:

  • 2 czerwone papryki,
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej Naturalnie Zdrowe,
  • 1/5 sera feta,
  • 1 brzoskwinia,
  • 4 plasterki żółtego sera,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego uniwersalnego Olandia.

Przygotowanie: 

Papryki myjemy i osuszamy. Przecinamy je wzdłuż, tak by powstały dwie połówki. Usuwamy ogonki i gniazda nasienne. Smarujemy delikatnie olejem. Kaszę jaglaną gotujemy w 1 szklance wody (osolonej). Do ugotowanej ciepłej kaszy dodajemy rozgniecioną fetę i brzoskwinię pokrojoną w kosteczkę. Takim farszem napełniamy papryki. Przykrywamy je plasterkiem sera lub startym serem i zapiekamy 15-20 minut w 180 stopniach.


3 komentarze: