wtorek, 19 stycznia 2016

Bezglutenowe ciastka z kaszy jaglanej z jabłkami i figami

Bardzo proste i szybkie bezglutenowe ciastka z ugotowanej kaszy jaglanej z suszonymi jabłkami, osłodzone miodem z dodatkiem suszonych fig i mąki ryżowej. Z zewnątrz twardsze, a w środku mięciutkie- takie właśnie są te ciastka ;)


Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej z jabłkami EcoBlik,
  • 5 suszonych fig,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżki mąki ryżowej.

Przygotowanie: 

Kaszę jaglaną gotujemy z wodą w stosunku 1:2, czyli dwa razy więcej wody niż kaszy.Do ciepłej, ugotowanej  kaszy dodajemy miód, kawałki figi i mąkę ryżową.  Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Lepimy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Rozpłaszczamy dłonią. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach.



4 komentarze:

  1. Super - zdrowe i pyszne:) Podbieram kilka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam figi w kazdej postaci, w ciastkach to juz w ogole... ;) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj chętnie zjadłabym takich ciastek :)

    OdpowiedzUsuń