Bardzo proste i szybkie bezglutenowe ciastka z ugotowanej kaszy jaglanej z suszonymi jabłkami, osłodzone miodem z dodatkiem suszonych fig i mąki ryżowej. Z zewnątrz twardsze, a w środku mięciutkie- takie właśnie są te ciastka ;)
Składniki:
- 150 g kaszy jaglanej z jabłkami EcoBlik,
- 5 suszonych fig,
- 2 łyżki miodu,
- 3 łyżki mąki ryżowej.
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy z wodą w stosunku 1:2, czyli dwa razy więcej wody niż kaszy.Do ciepłej, ugotowanej kaszy dodajemy miód, kawałki figi i mąkę ryżową. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Lepimy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Rozpłaszczamy dłonią. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Super - zdrowe i pyszne:) Podbieram kilka:)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe słodkości :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam figi w kazdej postaci, w ciastkach to juz w ogole... ;) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńOj chętnie zjadłabym takich ciastek :)
OdpowiedzUsuń