Churros, czyli tradycyjny, hiszpański wypiek wyciskany ze szprycy wprost na rozgrzany olej. W Hiszpanii można je dostać na ulicach, często są podawane z płynną czekoladą.
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 250 ml wody,
- 100 g masła,
- 4 jajka,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
W rondelku podgrzewamy masło z wodą. Do zagotowanej wody dodajemy mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Ogień zmniejszamy i
energicznie mieszamy, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Ciasto powinno przybrać formę kulki. Do ostudzonego ciasta wbijamy
pojedynczo jajka i miksujemy. Ciasto przekładamy do rękawa
cukierniczego. Wyciskamy ok. 7 cm kawałki ciasta na rozgrzany olej. Po usmażeniu przekładamy na ręcznikowy papier i smażymy kolejną partię churros. Można maczać je w płynnej czekoladzie lub posypać cukrem pudrem.
WYśmienite są w smaku -potwierdzam;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :) Piękne ci wyszły!
OdpowiedzUsuńOjoj uwielbiam :-)))
OdpowiedzUsuńNigdy nie słyszałam o tym, ale wygląda smakowicie ;) pozdrawiam i zapraszam ;)
OdpowiedzUsuńJadłem churros pierwszy raz w Hiszpanii, pyszna przekąska. Próbowałem zrobić w domu, niestety smak nie był idealnie odwzorowany, ale i tak były dobre. Najlepiej smakują z nutellą.
OdpowiedzUsuń