wtorek, 5 stycznia 2016

Ciasto francuskie z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Szybka i smaczna przekąska do zrobienia. Idealna na sylwestra, karnawał czy małe, domowe przyjęcie :) Można sobie wcześniej przygotować, a przy gościach tylko włożyć do piekarnika na 20 minut :)



Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 4 plasterki polędwicy sopockiej Tradycyjne Jadło,
  • 4 plasterki żółtego sera,
  • 150 g pieczarek,
  • 1/2 małej cebuli,
  • 4-5 suszonych pomidorów w oliwie,
  • suszone oregano.

 Przygotowanie: 

Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów (3x4). Pieczarki i cebulkę drobno kroimy, podsmażamy z cebulką na małej ilości oleju.Przyprawiamy odrobiną pieprzu i soli. Układamy pieczarki na kawałkach ciasta, kawałki szynki, a na nich kawałki suszonych pomidorów. Każde ciasto posypujemy żółtym serem pokrojonym drobno i suszonym oregano. Boki ciastek po przekątnej lekko zaginamy do środka. Zapiekamy do zarumienienia się ciasta ok. 20 minut w 180 stopniach.



4 komentarze:

  1. Super pomysł na szybką kolacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj to musi byc bombowe polaczenie ;) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna i szybka przekąska :)

    OdpowiedzUsuń