czwartek, 7 stycznia 2016

Zupa węgierska

Na dworze mróz, więc najlepiej rozgrzać się pyszną zupą węgierską. Zupą lekko ostro i delikatnie słodko-kwaśną z dodatkiem mięciutkiej wołowinki i pieczarek :)

Składniki:

  • 500 g wołowiny,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 2 cebule,
  • 300 g pieczarek,
  • 200 g marynowanych pieczarek,
  • 50 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki chilli.

Przygotowanie: 

Na patelni rozpuszczamy smalec i wsypujemy słodką paprykę. Podgrzewamy, aż zacznie się lekko przypalać. Dodajemy pokrojoną drobno w kostkę wołowinę. Podsmażamy, aż do zarumienienia się. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i cebulkę w drobną kostkę. Dusimy pod przykryciem. Całość przekładamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Na patelni podsmażamy pokrojoną paprykę do miękkości i przekładamy do zupy. Na końcu przyprawiamy pieprzem i chilli oraz dodajemy pieczarki marynowane wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy.
Zupkę podałam z pieczywem chrupkim Piekarnia Galicyjska


7 komentarzy:

  1. O matko jak ona apetycznie wyglada :)_
    Ps.zostaję u ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba najwyzszy czas w koncu sprobowac ;) pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam - pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjna zupa na takie chłody.

    OdpowiedzUsuń