Dzisiaj zagościła u Nas pyszna cebulowo-porowa zupka z nutką słodyczy wydobytej z cebuli. Podana z grzanką zrobioną z bagietki i sera cheddar. Po prostu musicie spróbować to połączenie - u mnie niebawem powtórka tej zupki :)
Składniki:
- 500 g cebuli,
- 300 g pora,
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz czarny,
- kilka kromek bagietki,
- 50 g startego ser cheddar,
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano.
Przygotowanie:
Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i por. Na drugiej patelni podsmażamy na rozgrzanym oleju mięso mielone. Do garnka przekładamy podsmażoną cebulkę z porem i mięso mielone. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli wolicie bardziej kremowe zupy to można bulion z cebulką i porem zmiksować, a później dodać mięso mielone- nam jednak smakowała bez miksowania. Bagietkę kroimy na kromki, posypujemy startym serem i oregano. Pieczemy w piekarniku ok. 7 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika podajemy od razu z zupką.
Bardzo lubię zupę cebulową :-)
OdpowiedzUsuń