środa, 27 stycznia 2016

Sernik królewski

Robiłam już wiele serników, próbowałam różnych rozwiązań, testowałam różne sery w wiaderkach- by ułatwić sobie życie:) i muszę stwierdzić, że nie ma to jak prawdziwy biały ser zmielony- jednak nie trzeba go mielić przez maszynkę do mięsa, a wystarczy, że przeciśniemy go dwa razy przez praskę do ziemniaków - 3 minuty to zajmuje, a sernik naprawdę smakuje jak prawdziwy sernik :)


Składniki:

ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
  • 500 g białego sera półtłustego,
  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 75 g masła,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Przygotowanie: 

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Z 3/4 ciasta wyklejamy spód tortownicy i 1 cm boków. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki.

Masa serowa: Ser przeciskam dwa razy przez praskę do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło roztapiamy i studzimy. Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy do nich budyń i ser. Wlewamy ostudzone masło.Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy do tortownicy na ciasto. Pozostałe ciasto z lodówki kruszymy na masę serową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.




3 komentarze:

  1. A kiedy i do czego dodajemy masło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 125 g masła mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasta, a 75 g masła rozpuszczamy i dodajemy do utartych żółtek z cukrem i serem

      Usuń