Składniki:
ciasto:- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka gęstej śmietany,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 500 g białego sera półtłustego,
- 3 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 1 budyń waniliowy,
- 75 g masła,
- 1 łyżka cukru waniliowego.
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Z 3/4 ciasta wyklejamy spód tortownicy i 1 cm boków. Pozostałą część ciasta wkładamy do lodówki.Masa serowa: Ser przeciskam dwa razy przez praskę do ziemniaków. Białka ubijamy na sztywną pianę. Masło roztapiamy i studzimy. Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy do nich budyń i ser. Wlewamy ostudzone masło.Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Masę wylewamy do tortownicy na ciasto. Pozostałe ciasto z lodówki kruszymy na masę serową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach bez termoobiegu.
Uwielbiam ten sernik :-)
OdpowiedzUsuńA kiedy i do czego dodajemy masło?
OdpowiedzUsuń125 g masła mieszamy z pozostałymi składnikami na ciasta, a 75 g masła rozpuszczamy i dodajemy do utartych żółtek z cukrem i serem
Usuń